Wouter Hoeffnagel - 08 december 2022

Apple maakt end-to-end-versleuteling mogelijk voor iCloud

Apple maakt end-to-end-versleuteling mogelijk voor iCloud image

Apple gaat end-to-end-versleuteling mogelijk maken voor iCloud. Gegevens die gebruikers in iCloud opslaan worden hierbij gecodeerd opgeslagen, waarbij de encryptiesleutel op het apparaat wordt opgeslagen.

De maatregelen zijn onderdeel van het Advanced Data Protection-programma van Apple. De Amerikaanse techgigant zegt hiermee tegemoet te willen komen aan wensen van klanten. Al langer zijn gezondheidsgegevens, wachtwoorden en betalingsinformatie van iCloud-gebruikers versleuteld opgeslagen. Dat geldt echter echter nog niet voor e-mails, contacten en agenda's.

Tegenslag voor overheden en opsporingsinstanties

Het inschakelen van end-to-end-encryptie is vermoedelijk een tegenslag op opsporingsinstanties en overheden. Zo kan Apple door de versleuteling zelf ook niet bij de gegevens, en kan het bedrijf dan ook geen informatie overhandigen indien bijvoorbeeld politie of een overheidsdienst daaorm vraagt.

De nieuwe beveiligingsmogelijkheden zijn nog deze maand beschikbaar in de Verenigde Staten (VS). Vanaf begin volgend jaar kan ook de rest van de wereld end-to-end-encryptie op iCloud toepassen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!