Witold Kepinski - 10 december 2022

Marcel Levi pleit voor betere samenwerking wetenschap en IT

Marcel Levi pleit voor betere samenwerking wetenschap en IT image

Internist en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) Marcel Levi, pleitte tijdens zijn keynote op het BTG Business Event in Noordwijk voor een nauwere samenwerking tussen wetenschap en IT. Volgens hem valt er nog veel te winnen in het terugdringen van een aantal ziektes. Al zijn we volgens hem al goed op weg. “We leven in de gouden eeuw van de geneeskunde. Er gebeurt zoveel en zo veel ziektes zijn nu al veel beter behandelbaar.”

Levi was een van de sprekers tijdens het BTG Business Event in Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk aan Zee, waar verder ook de winnaars van de BTG Awards bekend zijn gemaakt. In zijn boeiende presentatie gaf Levi een aantal voorbeelden, waarbij IT de medische wetenschap erg had geholpen, zoals met big data, AI en Machine Learning. Bijvoorbeeld bij het nauwkeurig vaststellen van een ziektebeeld, maar ook voor het voorspellen van het aantal bezoekers aan een spreekuur. Hij noemde nog voorbeelden waarbij die synergie erg tegenviel. Bijvoorbeeld met de inzet van de supercomputer Watson, waar achteraf te veel van werd verwacht. “Hoe dan ook”, was zijn conclusie, “de gezondheidszorg kan niet zonder goede IT.”

Boeiend programma
Eerder op de dag verzorgde Buster Franken van Fruitpunch AI een keynote over zijn onderneming, die onder meer op basis van AI en drones meehelpt om stropers op te sporen in Zuid-Afrika. Zijn organisatie is inmiddels wereldwijd actief, waarbij zo’n 1.500 AI engineers binnen de community helpen met het oplossen van duurzame en ethische kwesties.

Het goedbezochte BTG Business Event werd in de avond afgesloten door Bas Timmer, die met zijn organisatie Sheltersuit daklozen en vluchtelingen in een groot aantal landen voorziet van een winterjas met ritsbare slaapzak. De bezoekers waren erg onder de indruk van zijn verhaal over de achtergrond van zijn organisatie en doneerden spontaan geld voor een aantal van deze Sheltersuits, waarmee weer daklozen warmte geboden kan worden in de winter.

Deze drie keynotes maakten deel uit van een inspirerend programma, waarin onder meer werd gekeken naar de status van 6G en de kansen en valkuilen rondom cybersecurity. Verder maakte Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services, de plannen voor 2023 bekend.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!