Floris Hulshoff Pol - 12 december 2022

NL-ix: Amsterdam is nu de snelste internet-hub ter wereld

NL-ix: Amsterdam is nu de snelste internet-hub ter wereld image

NL-ix heeft, na een uitgebreide periode van testen, de beschikbare internetsnelheid voor Amsterdamse datacenters van 100Gbps naar 800Gbps verhoogd. Dit maakt Amsterdam in één klap het snelste Internetknooppunt van de wereld. NL-ix is hiervoor een samenwerking met Nokia aangegaan. De nieuwe apparatuur van NL-ix waaraan netwerken in de Amsterdamse datacenters direct worden gekoppeld zijn niet alleen sneller, maar ook energiezuiniger.

NL-ix is een belangrijk onderdeel van de Internet infrastructuur en wordt door de Nederlandse overheid gezien als van vitaal belang. Het verbindt netwerken waaruit het internet bestaat met elkaar en zorgt dat het dataverkeer van het ene netwerk naar het andere netwerk kan stromen. Het heeft hiermee direct en indirect een belangrijk aandeel in de internetvoorziening aan duizenden bedrijven en miljoenen consumenten in Nederland en Noord-West Europa. NL-ix gebruikt hiervoor haar Europese netwerk dat de 100 belangrijkste datacenters in Europa met elkaar verbindt.

De herziening van het Amsterdamse deel van de NL-ix internet infrastructuur is noodzakelijk door de constante groei van het Internetverkeer in en door Nederland. In de afgelopen 5 jaar is dit verkeer, met 20 procent per jaar gestegen en heeft in 2022 voor het eerst de grens van 100Tbps gebroken. Nederland heeft hiermee een unieke positie als één van de slechts vier Internationale internetknooppunten met een dergelijke omvang. Het internetknooppunt Amsterdam vormt samen met Londen, Frankfurt en Singapore de wereldtop van grootste internethubs. Deze verbetering van de digitale infrastructuur door NL-ix betekent een versterking van die positie en versterkt daarmee ook de samenhangende digitale mainport functie.

Energiebesparing

De nieuwe apparatuur in het netwerk van NL-ix, die deze grensverleggende snelheid mogelijk maakt is niet alleen sneller, maar ook groener. Per Gigabit (Gb) verbruikt de nieuwe Nokia-apparatuur ongeveer een achtste van de hoeveelheid stroom die de eerder gebruikte apparatuur nodig had (0.9115 tegen 0,1065 Watt per Gb). Daarnaast zijn er, door een efficiënt ontwerp en een simplificering van het netwerk geen actieve netwerk-componenten in de datacenters noodzakelijk waardoor een verdere verlaging van het stroomverbruik per Gigabit wordt gerealiseerd. Dit betekent dat de verwachte groei van het Internetverkeer op het NL-ix netwerk kan worden gerealiseerd met een afnemend stroomverbruik.

“Deze grote stap naar 800 Gbps door NL-ix, maakt Amsterdam de eerste ‘Next Gen Data Hub’ van de wereld. Het versterkt de positie van Nederland als Digital Gateway to Europe en als dataknooppunt in capaciteit, terwijl het tegelijkertijd het totale energieverbruik verlaagt. Een prachtig voorbeeld van de nieuwe economie die naast digitaal ook duurzaam is", aldus Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association.

“Je kunt het internet als een digitale snelweg zien, waarbij wij nu niet alleen meer rijbanen toevoegen, maar ook de maximale snelheid achtmaal hoger maken, terwijl we minder energie gaan verbruiken”, zegt Jan Hoogenboom, CEO & Founder van NL-ix. “Wij zijn er trots op dat we op een hele efficiënte en innovatieve manier de positie van Amsterdam als belangrijk internetknooppunt hebben versterkt en de Nederlandse digitale infrastructuur naar een hoger plan hebben kunnen trekken. NL-ix maakt zich op voor een verdubbeling van het door ons verwerkte verkeer en 800G zal daar een belangrijke rol in spelen. De hogere snelheid maakt het verkeer per Gb goedkoper en tegelijkertijd ook groener en zal daarom de standaard keuze worden van de grote content netwerken, de Internationale Cloud-partijen en grotere ISP’s”.

NL-ix zal in februari volgend jaar ook Frankfurt met 800G ontsluiten, waarna Parijs volgt. De rest van het Europese netwerk van NL-ix zal in de periode daarna worden aangepast.

 

SLTN Vierkant Comstor BW 11 tm 17 dec 2023
SLTN liggend

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!