Wouter Hoeffnagel - 14 december 2022

Gartner: Markt voor low-code developmenttechnologie groeit met twintig procent

Gartner: Markt voor low-code developmenttechnologie groeit met twintig procent image

De markt voor wereldwijde low-code ontwikkelingstechnologieën is in 2023 naar verwachting goed voor een omzet van in totaal 26,9 miljard dollar. Dit komt neer op een stijging van 19,6% ten opzichte van 2022. Een groeiend aantal ondernemingsbrede initiatieven rondom hyperautomatisering en composable zakelijke zijn de belangrijkste drijfveren voor de versnelde acceptatie van low-code-technologieën tot 2026.

Dit voorspelt marktonderzoeker Gartner. "Organisaties wenden zich steeds meer tot low-code ontwikkelingstechnologieën om te voldoen aan de groeiende vraag naar snelle levering van applicaties en sterk aangepaste automatiseringsworkflows", zegt Varsha Mehta, Senior Market Research Specialist bij Gartner. "Door zowel professionele IT-ontwikkelaars als niet-IT-persona's - bedrijfstechnologen - uit te rusten met diverse low-code tools, kunnen organisaties het niveau van digitale competentie en snelheid van levering bereiken die vereist zijn voor de moderne agile omgeving."
 
LCAP zijn grootste segment
Low-code applicatieplatforms (LCAP's) zijn naar verwachting het grootste onderdeel van de markt voor low-code ontwikkelingstechnologie. Gartner voorspelt dat het segment een groei doormaakt van 25% tot bijna 10 miljard dollar in 2023 (zie tabel 1).

gartner-no-code-12-2022.png

CADP laat snelste groei zien

Hoewel LCAP het grootste marktsegment is, groeit het Citizen Automation Development Platform (CADP) naar verwachting het snelst met een groeivoorspelling van 30,2% voor 2023. Typische use-cases van CADP zijn onder meer het automatiseren van workflows, het bouwen van webgebaseerde formulieren, het overbruggen van gegevens en content over meerdere software-as-a-service-applicaties en het creëren van rapporten en datavisualisaties.
 
"De hoge kosten van technisch talent en een groeiend hybride of grenzeloos personeelsbestand dragen bij aan de acceptatie van low-code technologie", zegt Jason Wong, Distinguished VP Analyst bij Gartner. "Bekrachtigd door de intuïtieve, flexibele en steeds krachtigere functies van low-code ontwikkeltools, ontwikkelen bedrijfstechnologen en citizen technologists lichtgewicht oplossingen om te voldoen aan de behoeften van bedrijfseenheden voor verbeterde productiviteit, efficiëntie en wendbaarheid - vaak als fusieteams."
 
Gartner voorspelt dat tegen 2026 ontwikkelaars buiten de formele IT-afdelingen ten minste 80% van het gebruikersbestand voor low-code ontwikkeltools uitmaken, ten opzichten van 60% in 2021.

Hyperautomatisering en composability

De belangstelling voor hyperautomatisering blijft groeien als gevolg van toenemende eisen voor operationele optimalisatie, een groter wordende vaardigheidskloof en toenemende economische druk. Gartner voorspelt dat de uitgaven aan softwaretechnologieën die hyperautomatisering mogelijk maken in 2023 zo'n $ 720 miljard bedragen. Een deel van deze uitgaven wordt besteed aan low-code ontwikkelingstechnologieën waaronder LCAP, iPaaS, RPA, CADP en MXDP ter ondersteuning van procesautomatisering, integratie, beslissingsanalyses en gebruiksscenario's voor informatie.
 
Investeringen in low-code-technologieën die innovatie en composable-integratie ondersteunen, nemen eveneens toe naarmate organisaties de composable-onderneming omarmen. Composable-ondernemingen hebben een beter hergebruik van bestaande verpakte zakelijke mogelijkheden (PBC's) nodig voor agile applicatie-ontwikkeling en voor het creëren van een aangepaste gebruikerservaring voor nieuwe workflows en processen.
 
"Low-code ontwikkelingstechnologieën ondersteunen de composable onderneming door de creatie van meer flexibele en veerkrachtige softwareoplossingen mogelijk te maken", aldus Wong. "Deze technologieën kunnen worden gebruikt om modulaire componenten en PBC's samen te stellen en opnieuw samen te stellen, om adaptieve toepassingen op maat te creëren voor veranderende zakelijke behoeften."
 
Voor klanten van Gartner is meer informatie beschikbaar in het rapport 'Forecast Analysis: Low-Code Development Technologies, Worldwide.'

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!