Witold Kepinski - 14 december 2022

Freedom Internet haalt dankzij klanten en fans kapitaal op

Freedom Internet haalt dankzij klanten en fans kapitaal op image

De internetprovider Freedom Internet sloot op 12 december haar derde crowdfundingronde succesvol af. De provider die staat voor een veilig, meekijkvrij en open internet, heeft in anderhalve maand tijd het streefbedrag van 1,5 miljoen euro opgehaald bij haar klanten en fans. Ondanks de economisch zware tijden en de hoge inflatie, werden alle 6.000 certificaten in 6 weken tijd verkocht.

Geld nodig voor verdere groei
Met het opgehaalde bedrag uit de crowdfunding financiert Freedom verdere groei. De provider werkt de komende periode aan het aansluiten van zowel enkele kleinere glasvezelnetwerken als ook aan het aansluiten van de grotere glasvezelnetwerken van DELTA Fiber en Open Dutch Fiber. Daarnaast blijft de relatief jonge provider werken aan de uitbreiding en doorontwikkeling van haar diensten en service. “We zijn in juli voor de tweede keer door de Consumentenbond uitgeroepen tot “Beste uit de test Alles-in-één Provider”. Dat is al een heel groot compliment. Dat zoveel mensen in onze missie geloven en hieraan een bijdrage willen leveren, ondanks de lastig economische situatie, maakt ons trots en dankbaar tegelijk. Maar het stimuleert ons ook de kwaliteit en service van onze diensten nog verder te optimaliseren. Er blijft daarom werk aan de winkel”, vertelt Anco Scholte ter Horst, CEO van Freedom Internet.

Nadat KPN in januari 2019 bekendmaakt dat zij het merk XS4ALL wil opheffen, ontstaat er veel ophef aldus Ter Horst. Ondanks onvermoeibare campagnes vanuit het actiecomité ‘XS4ALL Moet Blijven’, verandert KPN niet van gedachten. Het comité schakelt daarom over op Plan B: de oprichting van een nieuwe internetprovider. Een provider die het 'oude' gedachtegoed koestert: een vrij, open en toegankelijk internet voor iedereen, waarbij veiligheid, privacy en kwaliteit de kernwaarden zijn. Dankzij Founding Members die voor 50 euro per jaar onder andere een meekijkvrij e-mailabonnement krijgen en een eerste crowdfunding, wordt Freedom Internet opgericht. “We waren toen al ontzettend verrast dat veel mensen Founding Member werden en we binnen drie dagen het streefbedrag van 2,5 miljoen euro hebben opgehaald tijdens de crowdfunding. We hadden niet durven dromen dat we voor een derde keer het volledige streefbedrag zouden ophalen. Een ontzettende opsteker!”, aldus Anco.

Missiegedreven
Om te voorkomen dat Freedom hetzelfde overkomt als XS4ALL was het belangrijk dat zij niet gebonden was door aandeelhouderswaarde. Alle aandelen zijn ondergebracht in Stichting Appeltaart. De stichting is daarmee aandeelhouder van Freedom Internet en bewaakt de naleving van de waarden van Freedom Internet op basis van het corporate charter. Bij winst uit de onderneming zal de stichting acteren als een fonds waaruit initiatieven voor innovatieve en/of maatschappelijke oplossingen met betrekking tot het internet gefinancierd kunnen worden. “Voor de crowdfunding zijn een aantal aandelen verkocht aan de STAK (Stichting Administratiekantoor Appelpunt). Deze werden vervolgens via certificaten uitgegeven aan de investeerders van de tweede en derde crowdfunding. Hiermee word je dus mede-eigenaar van Freedom.”, aldus Anco Scholte ter Horst.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!