Wouter Hoeffnagel - 20 december 2022

Canalys: Vraag naar pc's met ruim twintig procent gedaald

Canalys: Vraag naar pc's met ruim twintig procent gedaald image

De vraag naar notebooks, desktops en werkstations in West-Europa is in het derde kwartaal van 2022 met 22% jaar-op-jaar gekrompen. In totaal zijn 12,8 miljoen eenheden verscheept, blijkt uit cijfers van Canalys.

Notebooks presteerden het slechtst met 10,4 miljoen verzonden eenheden en een krimp van 25% jaar-op-jaar. Dit schrijft de marktonderzoeker toe aan een lagere commerciële vraag door onder meer een verslechterend ondernemersvertrouwen, wat bijdraagt aan de terugval door consumenten en onderwijs. De vraag naar desktops liep met slechts 6% terug aangezien grote organisaties aankopen bleven doen. Het aantal verscheepte tablets komt uit op 6 miljoen eenheden, een daling van 13% jaar-op-jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal is de vraag stabiel, vooral door tegenstellende cijfers met betrekking tot het back-to-school-seizoen.

canalys-pc-markt-q3-2022.jpg

Versnelde krimp

"De krimp van de vraag naar pc's in West-Europa versnelde in het derde kwartaal van 2022", zegt Canalys Research Analyst Kieren Jessop. “Voorheen robuuste commerciële uitgaven aan pc's dalen nu in hetzelfde tempo als het consumentensegment. Kleine tot middelgrote bedrijven snijden aanzienlijk in pc-aankopen - meer dan grotere organisaties - aangezien de economische tegenwind de cashflows deed krimpen en de hogere rentetarieven financieringsopties duurder maakten."

“De vraag naar pc's voor consumenten blijft gedrukt door stijgende prijzen, met name voor energie. En naarmate de reële inkomens krimpen, vindt er een verschuiving van de vraag plaats over de prijsniveaus heen. Zendingen voor pc's in het low-end segment zijn aanzienlijk meer gedaald dan de mid-range of high-end segmenten. Dit weerspiegelt de uiteenlopende impact die inflatie heeft op inkomensniveaus. En aangezien het beschikbare inkomen naar verwachting verder gaat krimpen, verschuift de vraag naar verwachting van de duurdere naar meer betaalbare opties. Leveranciers met portfolio's die bredere prijsklassen omvatten, kunnen hierop het beste inspelen."

canalys-pc-markt-q3-2022-2.jpg

Grotere voorraden in het kanaal

"Door de lagere vraag zijn de voorraadniveaus in het kanaal gestegen", voegt Jessop eraan toe. Een paar dagen voor het begin van het derde kwartaal bleek uit een peiling van Canalys Candefero onder kanaalpartners dat 38% van de in EMEA gevestigde respondenten meer dan vier weken pc-inventaris op voorraad had; vergeleken met slechts 25% een jaar geleden. "Ondanks een toename van promotionele activiteiten in het derde kwartaal, blijft het kanaal gevuld", meldt de analist.

"Vooruitkijkend zijn de vroege signalen voor de prestaties in het vierde kwartaal van 2022 ook niet veelbelovend", vervolgt Jessop. “De uitgaven tijdens de Black Friday-week waren hoger dan verwacht, vooral voor elektronica. De geplande uitgaven voor de komende feestdagen maken naar verwachting echter de sterkste daling in meer dan tien jaar door. Verkopers moeten promoties blijven aanbieden om de vraag te stimuleren en de voorraad op te ruimen in wat een koude winter voor de markt dreigt te worden. Maar na de winter komt de lente en volgens de laatste prognose van Canalys keert in de tweede helft van volgend jaar enige groei terug. Aanvankelijk minimaal met enkele vernieuwingen van apparaten die vroeg in de pandemie zijn gekocht, hoewel de meeste hiervan in 2024 zullen plaatsvinden. Vanaf het vierde kwartaal van volgend jaar tot 2026 verwachten we een terugkeer naar normale seizoenspatronen en een nieuw-normaal vraagniveau dat gemiddeld zo'n 25% boven pre-pandemische volumes. Positieve trends rond het gebruik van consumentenapparaten en hybride werk betekenen dat er op de lange termijn nog steeds optimisme is voor pc's en tablets."

canalys-pc-markt-q3-2022-3.png

canalys-pc-markt-q3-2022-4.png

Vertiv BW 01-07-2024 tm 05-08-2024 DIC Awards BW tm 21-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!