Wouter Hoeffnagel - 21 december 2022

Europese Commissie onderzoekt overname VMware door Broadcom

Europese Commissie onderzoekt overname VMware door Broadcom image

De EU maakt zich zorgen over mogelijke monopolies bij de overname van VMware door Broadcom voor 61 miljard dollar. De Europese Commissie start een onderzoek naar de overname.

Chipgigant Broadcom kondigde in mei aan dat het VMware, vooral bekend om zijn hypervisor-software, ging overnemen. Met de deal was zo'n 61 miljard dollar gemoeid, en dat is meteen een van de grootste overnames ooit. Het was dan ook te verwachten dat verschillende regulatoren de overname van dichtbij willen bekijken.

Mogelijke gevolgen voor de markt

De Europese Commissie maakt nu bekend dat het een diepgaand onderzoek start. De bevoegde commissaris Margrethe Vestager zegt dat ze zich zorgen maakt om de mogelijke gevolgen voor de markt. Het gaat dan vooral om de interoperabiliteit van de virtualisatiesoftware van VMware. Die zit in veel servers en moet netjes samenwerken met de chips in die servers. Indien Broadcom zou besluiten zijn eigen halfgeleiders voor te trekken ontstaan problemen, licht Vestager toe in een mededeling.

Het is niet de eerste keer dat VMware deel uit zou maken van een hardwarebedrijf. De virtualisatiespecialist was lang een dochterbedrijf van Dell, die het op de kop tikte bij een overname van het grotere EMC. Maar Dell liet VMware toe volledig onafhankelijk te werken, zodat het een breder klantenportfolio kon aanspreken. Broadcom lijkt in eerste instantie striktere plannen te hebben voor het bedrijf en zou zichzelf zelfs willen omdopen tot VMware.

In samenwerking met Data News

Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023 IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12
Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!