Floris Hulshoff Pol - 27 december 2022

Oekraïne krijgt tienduizend Starlink-ontvangers met hulp van de EU

Oekraïne krijgt tienduizend Starlink-ontvangers met hulp van de EU image

Verschillende EU-landen betalen voor Oekraïne nog eens voor 10.000 Starlink terminals van SpaceX die in de komende maanden worden geleverd. Dit meldt Bloomberg op basis van een gesprek met de Oekraïense vice-premier Mykhailo Fedorov.

Starlink zal voor militair en civiel gebruik worden ingezet, onder andere om Russische aanvallen tegen te gaan die vooral zijn gericht op burgerdoelen. De EU springt bij nadat SpaceX CEO Elon Musk niet meer alleen zelf zou betalen voor Starlink-diensten in Oekraïne.  Fedorov meldt verder dat SpaceX en Musk behulpzaam zijn.

Rusland

Rusland is niet blij met Starlink. De agressor overweegt om commerciële ruimtesystemen zoals Starlink als legitieme militaire doelen te classificeren, ook de basisstations lijken niet uitgesloten als doelwit.

Borshchevik: detectie en locatie van apparatuur van Starlink abonnees

Verder beweert Rusland met de Borshchevik technologie van Sestroretsk Arms, tot wel 64 Starlink-terminals te kunnen lokaliseren en daarna te kunnen vernietigen tot binnen 5 tot 60 meter op een afstand van maximaal 10 kilometer. "De verwerking van de ontvangen gegevens over de locatie van Starlink-terminals wordt uitgevoerd in een moderne grafische interface die is gemaakt volgens de UI / UX-methodologie, met de mogelijkheid om topografische kaarten van het gebied te verbinden voor intuïtieve oriëntatie" zo meldt het defensiebedrijf uit Moskou.

De Borshchevik, dat op een legervoertuig kan worden gemonteerd, zou in de laatste testfase bevinden. Op een speciale Yandex Forms cloud pagina kan er door Russische militairen meer informatie over deze toepassing worden opgevraagd.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
BN en BW Anderswerken 15-05-2024 tm 31-05-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!