Wouter Hoeffnagel - 02 januari 2023

Google ziet ChatGPT als bedreiging

Google ziet ChatGPT als bedreiging image

Google ziet ChatGPT van OpenAI als een bedreiging voor zijn sterke positie op het gebied van zoekmachines. Het Amerikaanse techbedrijf spreekt van code rood.

ChatGPT is een geavanceerde chatbot die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie (AI) voor het voeren van levensechte dialogen met een gebruiker. Ook kunnen gebruikers teksten door ChatGPT laten genereren. Check Point Research waarschuwde eerder al dat cybercriminelen er inmiddels in zijn geslaagd malware te laten schrijven door ChatGPT.

Google wil snel een antwoord vinden

The New York Times meldt dat Google-topman Sundar Pichai ChatGPT als een serieuze bedreiging ziet voor Google. Het bedrijf wil snel een antwoord vinden op de dreiging die vanuit ChatGPT uitgaat. Inmiddels zouden al honderden vergadering binnen Google zijn omgegooid om een antwoord te vinden op de kwestie. Ook zou Google zijn Research, Trust en Safety teams opdracht hebben gegeven zich te richten op nieuwe producten en concepten in de aanloop naar een conferentie in mei 2023.

Naast ChatGPT zijn er meer intelligente tools op basis van AI. Een voorbeeld is Dall-E 2 - eveneens van OpenAI - dat digitale kunstwerken kan genereren. Google werkt naar verluid aan technologie voor tekst-naar-beeld en tekst-naar-video om hiermee te kunnen concurreren.

Het gaat daarbij volgens een bron van The New York Times om onder meer een cloudgebaseerde AI-tool die dezelfde technologie gebruikt als de LaMDA-chatbot van Google. Deze nieuwe tool is bedoeld om klantservice-gerelateerde taken geautomatiseerd en op slimme wijze uit te voeren.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!