Wouter Hoeffnagel - 02 januari 2023

DTC waarschuwt voor end-of-life van Windows 8.1

DTC waarschuwt voor end-of-life van Windows 8.1 image

Het Digital Trust Center (DTC) waarschuwt bedrijven voor het einde van de ondersteuning voor Windows 8.1. Het centrum adviseert gebruikers het besturingssysteem te upgraden naar een nieuwere versie.

Microsoft staakt de ondersteuning per 10 januari 2023. Dit betekent in de praktijk dat gebruikers geen software-updates meer krijgen en security-problemen niet langer worden verholpen.

Beveiligingsrisico's

Het DTC waarschuwt dat het blijven gebruiken van een besturingssysteem dat niet meer wordt ondersteund beveiligingsrisico's met zich meebrengt. Aanvallers kunnen bekende kwetsbaarheden in Windows 8.1 gebruiken om bedrijven aan te vallen. Bedrijven kunnen zich hier moeilijk tot niet tegen wapenen, aangezien Microsoft beveiligingsproblemen in Windows 8.1 na 10 januari 2023 niet meer verhelpt.

Het centrum adviseert Windows 8.1-gebruikers:

  • Te upgraden naar een nieuwe versie van Windows die wel wordt ondersteund.
  • Bij voorkeur te upgraden naar de meest recente versie, wat momenteel Windows 11 is. Het adviseert hierbij vooraf te checken of die qua licenties en compatibiliteit mogelijk is.
  • Indien je niet kunt upgraden naar Windows 11 de overstap te maken naar Windows 10. Deze versie van Windows krijgt to 14 oktober 2025 ondersteuning.

Windows Server 2012(R2)

Daarnaast wijst het DTC ook op Windows Server 2012(R2). Deze versie van Windows wordt vanaf 10 oktober 2023 niet meer ondersteund door Microsoft. Het DTC adviseert gebruikers van Windows Server 2012(R2):

  • Te upgraden naar een versie van Windows Server die nog wel ondersteuning krijgt.
  • Daarbij bij voorkeur te kiezen voor de meest recente versie, wat momenteel Windows Server 2022 is. Ook hierbij adviseert het DTC vooraf te checken of dit qua licenties en compatibiliteit mogelijk is.

Het DTC waarschuwt dat het upgraden van een Windows Server-besturingssysteem vaak laster is dan het upgraden van een regulier Windows-besturingssysteem voor bijvoorbeeld een laptop of desktop. Zo is in veel gevallen een migratiepad nodig, wat de doorlooptijd vergroot.

Meer informatie is hier beschikbaar.

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!