Hans Steeman - 04 januari 2023

LINBIT levert met LINSTOR, krachtige en snelle persistente dataopslag

LINBIT levert met LINSTOR, krachtige en snelle persistente dataopslag image

Het Oostenrijkse LINBIT, opgericht in 2001 en gevestigd in Wenen, is het bedrijf achter de open-source opslagsoftware LINSTOR en DRBD. Men is vooral bekend vanwege dit laatste product, dat in 2010 officieel werd geïntegreerd in de Linux-kernel.

DRBD is een distributed replicated storage system voor Linux, dat 21 jaar geleden ontwikkeld is door LINBIT CEO Philipp Reisner. Het is de snelste replicatietechnologie in de de markt. LINBIT bereikte in februari 2020 met de technologie het wereldrecord van maar liefst 14,8 miljoen IOPS. LINBIT combineert daarmee een hoge snelheid en een grote schaal. Philipp Reisner: “Een bewijs hiervan is ons wereldrecord, waar we de hoogste opslagprestaties bereikten van een hypergeconvergeerd systeem in de markt. LINBIT’s OSS is gebaseerd op DRBD en LINSTOR. Het kan worden gebruikt voor Kubernetes, OpenStack, OpenNebula en andere toepassingen.”

Het concept is geïmplementeerd in de vorm van een kerneldriver, verschillende toepassingen voor het beheer van de opslag en enkele shellscripts. DRBD wordt traditioneel gebruikt in computerclusters met hoge beschikbaarheid (HA). Vanaf DRBD-versie 9 kan het echter ook worden gebruikt om grotere software gedefinieerde opslagclusters (SDS) te creëren met een focus op cloud integratie.

Met DRBD kan de gebruiker verschillende synchronisatie methoden kiezen voor elk volume in één cluster. Synchroon wordt gebruikt in een datacenter of voor lokale replicatie, asynchroon in de meeste gevallen voor replicatie op afstand.

LINBIT heeft een RDMA API (Verbs). De DRBD-software werkt met Infiniband, RoCE of iWarp om de beperkingen van TCP/IP te elimineren.

De software is open source, gebruikers kunnen de broncode downloaden van GitHub, via tar-binaries van de LINBIT-website of voorgecompileerde binaries (deb en rpm) van LINBIT klantenrepositories. Voor support in de vorm van gecompileerde binaries is een abonnementsmodel beschikbaar. Inmiddels biedt LINSTOR het product ook aan in de AWS webstore.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!