Floris Hulshoff Pol - 07 januari 2023

Inetum gaat in België meer werkplek hardware verkopen met CO2-compensatie

Inetum gaat in België meer werkplek hardware verkopen met CO2-compensatie image

Inetum biedt haar klanten in België de mogelijkheid om te kiezen voor werkplekhardware met CO2-compensatie om hun CO2-voetafdruk te verminderen. Klanten die desktops, laptops of schermen kopen of leasen via Inetum in België, kunnen vanaf nu kiezen voor producten met een CO2-compensatie. Dit biedt hen de mogelijkheid om CO2-neutraal aan te kopen en hun duurzaamsheidsverhaal te versterken. Inetum’s doelstelling in België voor 2023 is om 25% van de verkochte toestellen deel te laten uitmaken van dit CO2-compensatieprogramma, waarvoor zij samenwerkt met ClimatePartner. Dit initiatief kadert volledig binnen Inetum’s ambitie om klanten te begeleiden naar een duurzame digitale toekomst.

Inetum hecht veel belang aan duurzaamheid. Zo heeft Inetum verschillende initiatieven opgezet om haar CO2-uitstoot te verminderen: vergroening van het wagenpark, niet-vervuilend reizen, en het promoten van telewerk als dat een betere levenskwaliteit biedt voor de medewerkers. De Inetum-groep heeft ook het zilveren Ecovadis-certificaat behaald als erkenning voor haar duurzaamheidsprestaties. Inetum in België gaat nu een stap verder en biedt haar klanten de mogelijkheid om CO2-gecompenseerd IT-materiaal aan te kopen of te huren.

CO2-programma om uitstoot te compenseren

ClimatePartner is met meer dan 6.000 klanten in meer dan 60 landen het meest verspreide label als het gaat over duurzaamheid, en meet de CO2-voetafdruk van een bedrijf, product of dienst aan de hand van de CO2-impact. Bij het verkopen en leasen van werkplekhardware bestaat deze CO2-impact onder andere uit de afstand die het aflegt van de productie naar de klant, de energietoevoer die het nodig heeft om te functioneren en de emissiegassen die vrijkomen bij de afbraak van het toestel.

De restemissies worden gecompenseerd door Gold Standard of Verified Carbon Standard projecten te ondersteunen. Deze projecten gaan van bosbehoud, de ontwikkeling van hernieuwbare energie tot de verbetering van de toegang tot schoon drinkwater, de uitbreiding van de lokale infrastructuur of de creatie van banen en de ontwikkeling en het behoud van biodiversiteit in ontwikkelingslanden. Op die manier kan men de onvermijdbare emmissies in relatie tot de aangekochte producten, compenseren. De klanten van Inetum-Realdolmen ontvangen dan ook een oorkonde van ClimatePartner als bevestiging dat hun aangekochte product CO2-gecompenseerd is.

Jo Leemans, Director Infrastructure Services, Outsourcing & Reselling bij Inetum in België verklaart: ‘Concreet krijgen klanten in België de optie om producten aan te kopen of te huren via onze portaalsite binnen onze Workplace-as-a-service offering. Een aantal van deze productcategorieën krijgt een CO2-voetafdruk toegewezen, die de klant kan compenseren bij aankoop via een additionele bijdrage. Eens ze het product aangeschaft of gehuurd hebben met CO2-compensatie, ontvangen ze een oorkonde en een ID-tracking code per product om de compensatie concreet te kunnen opvolgen.'

Meer dan 40.000 toestellen komen in aanmerking voor de CO2-compensatie

In een eerste fase biedt Inetum het CO2-compensatieprogramma aan voor drie grote productcategorieën binnen werkplekhardware: desktops, laptops en schermen. Meer dan 40.000 stuks werden hiervan verkocht in 2022. Inetum-Realdolmen zal het aantal producten met optionele CO2-compensatie in een latere fase uitbreiden.

Johnny Smets, General Manager van Inetum in België, legt uit: ‘We streven er voor 2023 naar dat 25% van onze verkochte toestellen deel uitmaken van het CO2-compensatieprogramma. Als bijkomend initiatief hebben we een nieuwe functionaliteit op ons portaal geïntegreerd waarbij klanten werkplekhardware kunnen selecteren op basis van eco-certificaten. Hierdoor kunnen ze bewust kiezen voor duurzamere hardware, wat dan weer leidt tot minder CO2-uitstoot.’

Bij leasing doorlopen de werkplekproducten waarvoor bedrijven samenwerken met ClimatePartner na gebruik door de klanten vaak deze levenscyclus: 90% van de verhuurde toestellen krijgt een tweede leven bij een andere klant, 5% wordt omgezet in nieuwe, herbruikbare grondstoffen en 5% is uitstoot.

Het partnerschap met ClimatePartner

‘Wij geloven er sterk in dat samenwerken, kennis delen en impact creëren de enige weg is naar klimaatactie. We juichen de stappen die Inetum in België zet toe door met een herkenbaar label en hoogwaardige Carbon Offset Projecten klanten aan te zetten om milieubewust(er) om te springen met IT-materiaal en zo een steentje bij te dragen om de sector duurzamer te maken’, aldus Robert Viertelhauzen, Head of ClimatePartner Netherlands.

Over Inetum, gericht op een Positieve Digitale Flow

Inetum is een flexibel IT-dienstenbedrijf dat digitale diensten en oplossingen levert, en een wereldwijde groep die bedrijven en instellingen helpt om het maximum uit de digitale flow te halen. In een context van continue beweging, waarbij behoeften en gebruiken voortdurend opnieuw worden uitgevonden, helpt de Inetum Groep al deze spelers om te innoveren, zich aan te passen en voorop te blijven lopen. Met zijn multi-expertenprofiel biedt Inetum zijn klanten een unieke combinatie van nabijheid, sectorgebaseerde organisatie en oplossingen van industriële kwaliteit. De groep is actief in meer dan 27 landen, telt bijna 27.000 medewerkers en genereerde in 2021 een omzet van 2,2 miljard euro.

Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!