Wouter Hoeffnagel - 10 januari 2023

Google stapt naar hoogste Indiase rechter wegens meeleveren apps op Android

Google stapt naar de Indiase Hoge Raad vanwege een verbod van de Indiase antimededingingsautoriteit. Deze oordeelde dat Google fabrikanten die de Play Store willen leveren op hun smartphones niet mag verplichten ook andere apps voorgeïnstalleerd mee te leveren. Google wil deze werkwijze blijven hanteren.

Reuters meldt dat Google naar de hoogste rechtbank van India stapt in een poging een streep door het verbod te laten zetten. Het verbod draait om de verplichting die Google fabrikanten oplegt om bepaalde Google-apps als Chrome, Gmail en YouTube voorgeïnstalleerd mee te leveren op Android-smartphones. De Indiase antimededingingsautoriteit legde Google eerder al een boete op wegens de werkwijze. Daarnaast mag het bedrijf per 19 januari niet langer smartphone-fabrikanten dwingen tot het voorinstalleren van apps. Hiermee kwam een einde aan een onderzoek dat 3,5 jaar in beslag nam.

India is niet het enige land waar het verplicht voorinstalleren van Google-apps door smartphonefabrikanten tot kritiek leidt. De Europese Commissie legde Google hiervoor eerder al een boete van ruim 4 miljard euro op.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!