Wouter Hoeffnagel - 19 januari 2023

EU komt met subsidies voor groene technologie in reactie op VS

EU komt met subsidies voor groene technologie in reactie op VS image

De Europese Commissie werkt aan subsidies voor groene technologie. De Net-Zero Industry Act moet tegenwicht bieden aan de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA), waarmee de Verenigde Staten 369 miljard dollar aan subsidies beschikbaar maken voor milieuvriendelijke investeringen in Noord-Amerika.

Het plan is bekendgemaakt door president van de Europese Commissie Ursula von der Leyen. "Het doel is investeringen te richten op strategische projecten in de volledige supply chain", aldus Von der Leyen op het World Economic Forum in Davos. "We zullen specifiek kijken hoe we vergunningen voor nieuwe schone technologische productielocaties kunnen vereenvoudigen en versnellen."

Europese zorgen over IRA

Von Der Leyen wijst in haar toespraak specifiek op de IRA. "Het is geen geheim dat de IRA een aantal zorgen rondom sommige van de gerichte incentives voor bedrijven oplevert", aldus Von der Leyen. De EU vreest dat de IRA Europese bedrijven ertoe kan verleiden vanuit de EU naar de VS te verhuizen.

Von der Leyen wijst ook op het European Sovereignty Fund, dat de groene en digitale transitie van de Europese industrie moet ondersteunen. Een voorstel voor het European Sovereignty Fund wordt deze zomer verwacht.

SLTN Vierkant IGEL - Cloud Expo BN BW start 27-11/7-12
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!