Wouter Hoeffnagel - 24 januari 2023

Google verliest beroep in India over voorinstalleren van apps op Android-smartphones

Google verliest beroep in India over voorinstalleren van apps op Android-smartphones image

Google verliest een beroep bij de Indiase Hoge Raad rondom het verplicht laten voorinstalleren van Google-apps door fabrikanten die de Play Store willen aanbieden op hun smartphones. Google moet gebruikers ook de mogelijkheid bieden meegeleverde apps te verwijderen.

Reuters meldt dat de nieuwe regels nog deze week van toepassing zijn. Google legt smartphonefabrikanten die gebruikers van hun toegang willen bieden tot de appwinkel Play Store allerlei verplichtingen op. Zo moeten zij onder meer Google Maps, Gmail en YouTube op smartphones voorinstalleren. Deze apps zijn daarnaast lang niet altijd verwijderbaar door gebruikers.

De Competition Commission of India oordeelde in oktober al dat Google met de werkwijze de wet overtreedt en de concurrentie schaadt. Het legde Google een boete 13.377.600.000 Indiase roepie op, omgerekend zo'n 165 miljoen euro. Google ging hiertegen in beroep en stapte naar de Hoge Raad. Deze stelt Google nu in het ongelijk, waardoor het bedrijf vanaf donderdag moet voldoen aan de regels die zijn opgelegd door de Competition Commission of India.

SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
SentinelOne bannercampagne BW BN 04-09-2023 tm 31-01-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!