Redactie - 26 januari 2023

West-Europese colocatiemarkt wordt geleid door Equinix en Digital Realty

West-Europese colocatiemarkt wordt geleid door Equinix en Digital Realty image

Uit onderzoeksdata van Synergy Research Group blijkt dat de metro's van Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs (de zogenaamde FLAP-markten) samen goed zijn voor 55% van de West-Europese colocatiemarkt, op basis van retail- en wholesalecolocatie-inkomsten in Q2 2022. Londen blijft verreweg de grootste metromarkt, gevolgd door Frankfurt en dan, op afstand, Parijs en Amsterdam. De volgende zes metromarkten zijn relatief veel kleiner en samen niet groter dan Frankfurt.

Buiten de top tien metro's is de rest van de regio goed voor minder dan een derde van de markt. Het is opmerkelijk dat Equinix een zeer duidelijke marktleider is in alle vier de FLAP-markten, met Digital Realty op de tweede plaats in drie daarvan. Die twee zijn dan ook de marktleiders voor de hele regio.

De volgende grootste colocatieproviders in West-Europa zijn NTT, Telehouse, Global Switch en Deutsche Telekom. Andere opmerkelijke spelers op de FLAP-markten zijn Data4, NorthC, STACK-infrastructure, Virtus, CyrusOne, Iron Mountain, Orange en EdgeConneX.

Per segment zijn Equinix, Digital Realty en Telehouse de leiders op het gebied van colocatie in de detailhandel, terwijl de groothandelsmarkt wordt geleid door Global Switch, NTT en Digital Realty.

In de afgelopen twee jaar is het FLAP-aandeel van de West-Europese colocatiemarkt relatief constant gebleven rond de 54-55%. Terwijl de groei van de FLAP-markt over het algemeen de algemene regionale groeipercentages weerspiegelt, heeft Frankfurt van de FLAP-markten het hoogste groeipercentage en Amsterdam het laagste. Van de volgende reeks metro's groeien Milaan, Madrid, Dublin en Zürich het snelst. Verder kijkend blijven de colocatiemarkten in Centraal- en Oost-Europa sterk onderontwikkeld in vergelijking met West-Europa. Rusland is de enige landenmarkt van opmerkelijke schaal, waarbij Moskou een groot deel van die markt voor zijn rekening neemt.

"Er is een druk geweest om meer edge-locaties in de regio te bouwen, maar de FLAP-metro's blijven een natuurlijke magneet voor de uitbouw van datacenters vanwege hun status als belangrijke economische en connectiviteitshubs", zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Groep. “Vooruitkijkend, hoewel de groei van FLAP-markten robuust zal blijven, verwachten we dat hun relatieve aandeel in de totale markt iets zal afnemen, voornamelijk gedreven door hyperscale operators die meer capaciteit huren op secundaire markten. Ze willen graag substantiële infrastructuur inzetten in andere landenmarkten en doen dit vaak via leasing in plaats van hun eigen datacenters te bouwen. De omzet per vierkante meter is misschien laag bij veel van deze hyperscale deals, maar de grote volumes zullen helpen om de naald een beetje te verplaatsen in de geografische spreiding van lease-inkomsten.

Euro_metro_Q222.jpg

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!