Wouter Hoeffnagel - 27 januari 2023

IDC verwacht sterke groei op markt voor low-code en no-code development

IDC verwacht sterke groei op markt voor low-code en no-code development image

De markt voor low-code, no-code en intelligente ontwikkeltechnologieën blijft de komende jaren groeien dankzij een sterke vraag vanuit zowel professionele als niet-technische ontwikkelaars. De omzet komt naar verwachting uit op 21 miljard dollar in 2026, met een jaarlijkse groei van 17,8% in de periode 2021-2026, voorspelt marktonderzoeker IDC.

Ondernemingen implementeren low-code, no-code en intelligente ontwikkeltechnologieën om de productiviteit van ontwikkelaars te verbeteren. Dit door professionele ontwikkelaars in staat te stellen sneller te werken door aspecten van het ontwikkelingsproces te stroomlijnen of te elimineren, ofwel door niet-technische ontwikkelaars tools te bieden die ze kunnen gebruiken om zonder hulp digitale oplossingen te creëren of bij te werken van professionele ontwikkelaars.

Wereldwijd tekort aan ontwikkelaars drijft groei

"De markt voor low-code, no-code en intelligente ontwikkeltechnologieën wordt gedreven door het wereldwijde tekort aan fulltime ontwikkelaars", zegt Michele Rosen, onderzoeksmanager Low-Code, No-Code en Intelligent Developer Technologies bij IDC. "Deze situatie zal naar verwachting dit decennium aanhouden, waardoor een sterke markt ontstaat voor technologieën die de productiviteit van ontwikkelaars verhogen of de potentiële pool van ontwikkelaars vergroten."

De groei in low-code, no-code en intelligente ontwikkeltechnologieën wordt daarnaast deels aangedreven door de acceptatie van cloud-native technologieën naarmate organisaties zich richten op een digital-first wereld. De voordelen van cloud-native softwareontwikkeling zijn meer flexibiliteit, lagere hostingkosten, snellere time-to-market en verbeteringen in de gebruikerservaring. Deze aanpak brengt echter ook risico's met zich mee voor cost en operations management, zeker als de organisatie de benodigde expertise niet in huis heeft. Leveranciers die low-code, no-code en intelligente ontwikkeltechnologieën bieden die de overgang naar en het beheer van cloud-native softwareontwikkeling mogelijk maken, onder meer met cloud-native ontwerptools, IDE's en DevOps-tools, kunnen organisaties helpen bij deze complexe maar noodzakelijke overgang.

Veel omzet afkomstig uit cloudgebaseerde implementaties

Veel van de mogelijkheden van low-code en no-code tools zijn gebaseerd op cloudgebaseerde ontwikkeling, en veel intelligente ontwikkeltechnologieën vertrouwen op cloudgebaseerde services. Als gevolg hiervan is een groot deel van de inkomsten uit low-code, no-code en intelligente ontwikkeltechnologieën van de afgelopen jaren gegenereerd uit cloudgebaseerde implementaties. IDC verwacht dat deze trend zich voortzet en in 2026 meer dan 75% van de marktomzet afkomstig is uit cloudimplementaties.

De markt voor low-code, no-code en intelligente ontwikkelaarstechnologieën omvat de producten die professionele ontwikkelaars in staat stellen sneller te werken door aspecten van het ontwikkelingsproces te stroomlijnen of te elimineren. Denk ook aan technologieën die de ontwikkelaarspopulatie uitbreiden met niet-technische ontwikkelaars, door hen ontwikkelinterfaces te bieden die een deel of alle kennis abstraheren die nodig is om te coderen in traditionele ontwikkelomgevingen.

De markt bestaat uit:

  • Low-code technologieën voor ontwikkelaars die visueel geleide ontwikkelaarstools, ontwikkelingsinterfaces met slepen en neerzetten, vooraf gebouwde codecomponenten en sjablonen, en tools voor het modelleren en integreren van processen en gegevens bieden. Ontwikkelaars kunnen hiermee het ontwerp en de ontwikkeling van digitale oplossingen op maat versnellen en vereenvoudigen. Low-code ontwikkelaarstechnologieën omvatten applicatie-ontwikkelingsplatforms, webontwikkelingsplatforms, UI/UX-componenten en database-centrische low-code applicatie-ontwikkelingsplatforms.
  • No-code technologieën voor ontwikkelaars die visueel geleide, modelgestuurde en/of AI-gestuurde technologieën bieden voor het schrijven van software door ontwikkelaars zonder technische achtergrond. No-code technologieën houden programmeercode weg van ontwikkelaars en omvatten applicatie-ontwikkelingsplatforms, webontwikkelingsplatforms en UI/UX-ontwerptools.
  • Intelligente ontwikkelaarstechnologieën, die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie en machine learning voor het versnellen van de ontwikkeling van software of AI-gebaseerde oplossingen. Intelligente ontwikkelaarstechnologieën omvatten tools voor het automatisch aanvullen van codes, AI-ontwikkelingstechnologieën, conversatie-AI-ontwikkelingstools en -platforms, en testautomatisering.

Meer informatie is beschikbaar in het IDC-rapport 'Worldwide Low-Code, No-Code, and Intelligent Developer Technologies Forecast, 2022–2026 (IDC #US49528022)'.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!