Floris Hulshoff Pol - 26 januari 2023

Nederlander opgepakt voor verkoop van tientallen miljoenen persoonsgegevens

Nederlander opgepakt voor verkoop van tientallen miljoenen persoonsgegevens image

Het Nederlandse Openbaar ministerie verdenkt een 25-jarige gesteld van de verkoop en diefstal van persoonsgegevens. Het zou gaan om gegevens van tientallen miljoenen mensen.

De man uit Almere is in november vorig jaar al aangehouden, maar het nieuws is nu pas openbaar gemaakt. De verdachte zou gestolen data van tientallen miljoenen mensen in verschillende landen ter wereld hebben gestolen en verkocht op cybercrime forums.

450.000 euro witgewassen

In de praktijk wordt hij verdacht van witwassen en het overtreden van verschillende wetten rond data privacy en computervredebreuk. Hij zou onder meer phishing software en verschillende tools voor hacking in huis hebben, en cryptobetalingen met een waarde van 450.000 euro hebben uitgevoerd, vermoedelijk zijn inkomsten uit het verhandelen van de gestolen data. Het onderzoek bij de politie van Amsterdam loopt nog.

De gegevens die hij verhandelde lijken niet meteen financieel van aard, maar het zou onder meer gaan om data uit medische dossiers van inwoners van verschillende landen, waaronder Oostenrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Thailand, Colombia en China. Het was de Oostenrijkse federale politie die de man eerst op het spoor kwam.

In samenwerking met Data News

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!