Wouter Hoeffnagel - 31 januari 2023

Gartner: Steeds vaker duurzaamheid-gebaseerde prestatiedoelstellingen voor techinkopers

Leiders op het gebied van het inkopen van technologie en het beheer van vendoren geven steeds meer aandacht aan duurzaamheid. Zeven op de tien krijgt duurzaamheid-gerelateerde prestatiedoelstellingen opgelegd, blijkt uit cijfers van Gartner.

Milieuduurzaamheid is een top 10 zakelijke prioriteit geworden voor CEO's. "Milieuduurzaamheidsrichtlijnen vereisen dat alle functies zich aanpassen", zegt Stephen White, Senior Director Analyst bij Gartner. "Sourcing, contractering en vendor management (SPVM) moeten allemaal snel worden aangepast door duurzaamheidsdiscipline op te nemen in activiteiten en doelstellingen."

Onderscheidende factor

Duurzaamheid wordt een onderscheidende factor bij het selecteren van IT-leveranciers. In overeenstemming met de eisen en waarden van de markt, richten technologieleveranciers zich steeds meer op duurzaamheid. 75% van de organisaties wil tegen 2026 meer zaken doen met IT-leveranciers die over aantoonbare duurzaamheidsdoelen en tijdlijnen beschikken. Zij proberen leveranciers die dat niet hebben te vervangen.

"Organisaties met duurzaamheidsdoelstellingen realiseren zich dat technologieleveranciers binnen hun ecosysteem een belangrijke rol gaan spelen in hun succes", aldus White. “Duurzame inkoop, contractering en prestatiebeheer zijn van cruciaal belang om de impact van technologie op het milieu te minimaliseren. Laat u niet verblinden door de toezeggingen of greenwashing van providers. Bekijk in plaats daarvan de details achter de toezeggingen en valideer verdiensten en prestaties."

Afscheid nemen van partijen zonder duurzaamheidsdoelstellingen

Uiteindelijk faseren partijen de diensten van leveranciers zonder duurzaamheidsdoelstellingen af en vinden alternatieven, verwacht Gartner. "In de toekomst wordt duurzaamheid standaard een drijvende kracht of volledig geoperationaliseerd in het besluitvormingsproces", aldus White. "SPVM-leiders moeten de transformatieagenda voor hun functie bepalen, duurzame consumptie van technologie mogelijk maken door belangrijke verantwoordelijkheden uit te voeren: het evalueren van leveranciers, gecontracteerde toezeggingen van leveranciers en het managen van leveranciers."

Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in 'Predicts 2023: Environmental Sustainability Is Now an IT Sourcing Imperative.'

Infopulse BW 13-06-2024 tm 20-06-2024 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5
Darktrace BN en BW 04-06-2024 tm 18-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!