Floris Hulshoff Pol - 10 februari 2023

SpaceX blokkeert gebruik van Starlink voor aansturen Oekraïense drones

SpaceX blokkeert gebruik van Starlink voor aansturen Oekraïense drones image

SpaceX neemt maatregelen tegen het gebruik van Starlink door het Oekraïense leger voor het besturen van drones in de oorlog tegen Rusland. Het bedrijf stelt dat Starlink 'nooit bedoeld is geweest voor militarisering'.

Dit is door Gwynne Shotwell, president en chief operating officer (COO) van SpaceX, bekend gemaakt tijdens een conferentie in het Amerikaanse Washington, D.C. Shotwell sprak van gebruik dat 'niet onderdeel was van welke overeenkomst dan ook'. Tegenoven journalisten legde Shotwell later uit dat het Oekraïense leger Starlink heeft ingezet voor het aansturen van drones, meldt Reuters.

'In strijd met overeenkomst'

Oekraïne zet drones voor allerlei doeleinden in, waaronder verkenningsvluchten en het identificeren van vijandige posities evenals het uitvoeren van bombardementen. Shotwell stelt dat het gebruik van Starlink voor het aansturen van drones in strijd is met de overeenkomst die SpaceX met de Oekraïense overheid heeft afgesloten. Dit contract is volgens de COO gericht op humanitaire doeleinden, zoals het leveren van breedbandinternet aan ziekenhuizen en burgers.

"We weten dat het leger het gebruikt voor communicatie, en dat is prima", zegt Shotwell. "Het was echter nooit onze intentie dat zij het voor offensieve doeleinden zouden inzetten."

Welke maatregelen SpaceX neemt tegen het gebruik van Starlink voor het aansturen van drones is onbekend. "Er zijn dingen die we kunnen doen om hun vermogen daartoe te beperken", meldt de COO.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Infopulse BN 13-06-2024 tm 20-06-2024 V2

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!