Wouter Hoeffnagel - 20 februari 2023

Van Huffelen stemt ondanks oproep Tweede Kamer toch in met eID

Van Huffelen stemt ondanks oproep Tweede Kamer toch in met eID image

Ondanks een eerdere motie waarin de Tweede Kamer het kabinet oproept op Europees niveau niet in te stemmen met een Europese digitale identiteit (eID), is staatssecretaris Alexandra van Huffelen (foto) hiermee toch akkoord gegaan. Meerdere fracties in de Tweede Kamer uiten felle kritiek op het besluit.

De Europese eID is een nieuwe identiteit waaraan binnen de Europese Unie (EU) wordt gewerkt. Met behulp van eID moeten burgers hun persoonlijke gegevens op een veilige manier kunnen bewaren en delen met zowel bedrijven als instanties. De Europese Commissie stelt dat Europeanen zo meer controle krijgen over hun eigen gegevens.

Tegenstanders stellen echter juist dat door de komst van de eID Europeanen zich overal digitaal moeten identificeren. Ook zijn een critici die stellen dat de overheid met een eID te veel controle krijgt over burgers.

Motie in Tweede Kamer

De Tweede Kamer is kritisch. Een meerderheid van de Tweede Kamer riep staatssecretaris Van Huffelen daarom via een motie op niet in te stemmen met het plan. Desondanks is staatssecretaris Van Huffelen in Brussel toch akkoord gegaan met het voorstel omtrent de eID. Van Huffelen stelt dat tegenstemmen de onderhandelingspositie van Nederland kan aantasten.

Diverse Kamerleden zijn kritisch. "Als je altijd tekent bij het kruisje, heb je nul onderhandelingspositie. Als ze zeker weten dat de staatssecretaris tekent bij het kruisje, zullen ze nooit naar je luisteren", zegt SP-Kamerlid Renske Leijten tegen Hart van Nederland.

Ook Pieter Omzigt is kritisch. "Straks hebben wij een digitale identiteit in een vorm die een meerderheid van de Kamer heeft afgekeurd", aldus Pieter Omtzigt. "Als wij dit niet stoppen, betekent dat dat de regering te pas en te onpas over de Kamer heen gaat lopen bij besluitvorming in Brussel. Dat moeten we niet willen. Dan wordt dit een debatclub, en worden de besluiten elders genomen."

Motie van afkeuring

Door JA21 en BNVL is een motie van afkeuring ingediend tegen de staatssecretaris voor het ingaan tegen een meerderheid van de Tweede Kamer. Over deze motie wordt dinsdag gestemd.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Comstor BN start 14 feb CIS Services Awareness

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!