Wouter Hoeffnagel - 21 februari 2023

Gartner: Nieuwe Java SE Subscription door Oracle kan tot hogere kosten leiden

Gartner: Nieuwe Java SE Subscription door Oracle kan tot hogere kosten leiden image

De introductie van de Java SE Subscription door Oracle kan tot hogere kosten leiden voor klanten, waarschuwt marktonderzoeker Gartner. Onder meer de wijze waarop Oracle gebruikers identificeert is gewijzigd, waardoor ook niet-mensenlijke gebruikers als een zogeheten named user tellen. Dit kan tot hogere kosten leiden.

Java is sinds 2009 in handen van Oracle na de overname van Sun Microsystems. Het Amerikaanse bedrijf kondigde in januari een vernieuwde Java SE Universal Subscription aan. Oracle omschrijft dit aanbod als een 'simpel en goedkoop maandelijks abonnement dat Java SE Licensing omvat en support voor gebruik op desktops, servers en cloudimplementaties'. Het bedrijf beloofde toen dat klanten die legacy Java SE Subscription-producten afnemen hiervan gebruik kunnen blijven maken. Ook beloofde Oracle dat zij onder de bestaande voorwaarden hun abonnement kunnen verlengen.

'Klanten onder druk zetten om over te stappen'

Oprichter en CEO Craig Guarente van Palisade Compliance waarschuwt echter tegenover The Register dat Oracle klanten die van dit legacy-aanbod gebruik maakt op termijn vermoedelijk onder druk zal zetten om over te stappen op het vernieuwde aanbod. Dit kan volgens Guarente in extreme gevallen tot een vertienvoudiging van de kosten leiden.

Ook Gartner waarschuwt dat Oracle over het algemeen niet toestaat legacy-licenties te verlengen. Ook wijst Gartner erop dat Oracle organisaties actief benadert omtrent compliance met zijn nieuwe licentievoorwaarden. "Hoewel Oracle stelt dat het nieuwe Java SE Universal Subscription de noodzaak wegneemt om desktops en servers te tellen, is het nog niet duidelijk of de compliance-targeting zal afnemen. Gezien de brede reikwijdte van de werknemersstatistieken, moeten leiders op het gebied van inkoop, product- en leveranciersbeheer mogelijk het aantal werknemers tegenover Oracle rechtvaardigen, net zoals ze zijn verplicht om Named User Plus/Desktop-hoeveelheden te rechtvaardigen", schrijft Gartner in een research note waarover The Register bericht.

De impact op de kosten is onduidelijk. In het beste scenario gaat Gartner uit van een kostenreductie van 94%. In het slechts scenario kunnen de wijzigingen echter ook leiden tot een kostenverdubbeling, waarschuwt de marktonderzoeker.

The Register heeft Oracle om commentaar gevraagd.

Insight BW 27-09 tm 04-10-2023 Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10
Progress Communications BN start week 17 tm 19

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!