Wouter Hoeffnagel - 23 februari 2023

Zelfrijdende rolstoelen getest op Schiphol

Zelfrijdende rolstoelen getest op Schiphol image

Amsterdam Airport Schiphol en Axxicom Airport Caddy testen zelfrijdende rolstoelen op de luchthaven. Zo wil Schiphol het reizen voor mensen met verminderde mobiliteit vereenvoudigen.

De rolstoelen zijn voorzien van smart technologie van WHILL Autonomous Mobility. Zij zijn al langer in gebruik op grote luchthavens als Tokio International Airport in Japan. Nu wordt ook op Schiphol een pilot uitgevoerd. Tijdens deze pilot wordt een aantal reizigers met de zelfrijdende rolstoelen naar hun gate gebracht. Zij worden ingezet ter ondersteuning van de huidige passagiersassistenten, die hierdoor efficiënter kunnen werken.

'Alle reizigers een fijne reiservaring bieden'

"Wij willen alle reizigers een fijne reiservaring bieden op Schiphol. Daarom testen we deze innovatie. Met de zelfrijdende rolstoelen verkennen we hoe reizigers met verminderde mobiliteit zelfstandig en veilig hun weg kunnen vinden op de luchthaven. Daarmee spelen we in op de behoefte van deze doelgroep om onafhankelijk te kunnen reizen. We zijn benieuwd naar hun ervaringen tijdens deze pilot", zegt Patricia Vitalis, directeur Airport Operations & Aviation Partnerships bij Amsterdam Airport Schiphol.

"De zelfrijdende rolstoelen zijn een uitkomst voor oudere reizigers of mensen die door medische redenen geen lange afstanden kunnen afleggen. Maar ook voor passagiers die zich zorgen maken of ze de weg wel vinden. Deze reizigers helpen we nu al met onze passagiersassistenten. We verwachten dat deze innovatieve oplossing bijdraagt aan een toekomstbestendige dienstverlening van onze organisatie", aldus Vincent Kas, Managing Director van Axxicom Airport Caddy.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!