Wouter Hoeffnagel - 23 februari 2023

IDC: Europese ICT-uitgaven groeien ondanks zorgen over recessie

De ICT-uitgaven in Europa komen dit jaar uit op 1,2 biljoen dollar en overschrijdt in 2025 de grens van 1,4 biljoen dollar. De uitgaven groeien met een samengestelde jaarlijkse groei van 5,4% (CAGR), voorspelt marktonderzoeker IDC.
`
Naar verwachting groeien de totale Europese ICT-uitgaven in 2023 met 4,2% op jaarbasis, waarbij met name de Scandinavische landen en het Verenigd Koninkrijk de markt een impuls geven. De Russische ICT-markt krimpt naar verwachting juist met 9,4%. IDC schrijft dit toe aan de door de EU opgelegde sancties en het groeiende aantal bedrijven dat Rusland verlaat.

'Vooruitzichten voor de Europese ICT-uitgaven blijven positief'

"Terwijl organisaties in de meeste landen dit jaar een recessie verwachten, blijven de vooruitzichten voor de Europese ICT-uitgaven positief", zegt Zsolt Simon, Senior Research Analyst bij IDC. "Zij beschouwen technologie-investeringen als een middel om een concurrentievoordeel te behalen en om oplossingen te bieden voor veel van de uitdagingen die zich voordoen in een extreem volatiele markt."

Software is naar verwachting op jaarbasis de snelst groeiende technologiegroep. Investeringen in cloud-first-oplossingen drijven de totale technologiemarkt in Europa in 2023, voorspelt IDC. De marktonderzoeker wijst op de veerkracht van software tegen de verstoringen die momenteel van invloed zijn op het Europese continent. Ook de snelle groei in acceptatie van platforms voor kunstmatige intelligentie (AI), tools voor softwarekwaliteit en levenscyclus, applicatieplatforms, middleware voor integratie en orkestratie evenals collaboratieve applicaties draagt hieraan bij.

Ondanks inflatiedruk en economische recessie in verschillende Europese landen, nemen ook investeringen in IT en zakelijke dienstverlening, telecomdiensten en hardware naar verwachting toe. De apparatenmarkt heeft echter geleden onder de afnemende koopkracht van consumenten, beperkingen in de toeleveringsketen en kostenbesparende maatregelen bij ondernemingen. Dit resulteert naar verwachting in een daling van 2,2% in de uitgaven aan apparaten in 2023.

idc-ict-uitgaven-02-2023.jpg

Consumenten, banken en discrete productie investeren het meest

De consumentensector is in 2025 opnieuw de grootste bron van ICT-uitgaven en goed voor bijna 28% van de totale Europese ICT-inkomsten. De jaar-op-jaar groei blijft onder de 1%, aangezien de stijgende kosten van levensonderhoud hun weerslag heeft op de aankopen van consumenten. Het bankwezen en de discrete productie nemen naar verwachting respectievelijk de tweede en derde positie in op de ranglijst van sectoren met de hoogste uitgaven. Samen zijn zij goed voor een gecombineerde marktwaarde van meer dan 210 miljard dollar. Entiteiten in de banksector richting zich op het versnellen van automatisering ter ondersteuning van kernbankdiensten, databasebeheer en resourcebeheer, verwacht IDC. Zij zetten onder meer AI in voor het aanbieden van flexibelere en meer gepersonaliseerde diensten voor verbeterde klantervaringen. Productiebedrijven investeren in technologieën om kosteneffectieve operaties te garanderen, een toenemende hoeveelheid gegevens te verwerken en de druk op het personeel te verminderen door middel van robotica en procesautomatisering Robotic Process Automation (RPA), meldt IDC.

Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29 Vertiv BW week 6 liggend oranje/vierkant blauw 04-12-2023 tm 11-12-2023
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!