Wouter Hoeffnagel - 14 maart 2023

Minister Schreinemacher brengt tijdens handelsmissie bezoek aan Zuid-Korea en Japan

Minister Schreinemacher brengt tijdens handelsmissie bezoek aan Zuid-Korea en Japan image

Minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking brengt als onderdeel van een handelsmissie die deze week van start is gegaan een bezoek aan Zuid-Korea en Japan. Zij wil hier de commerciële banden aan halen op het gebied van onder meer waterstof en batterijtechnologie.

De minister reist samen met VNO-NCW voorzitter Ingrid Thijssen en een groep Nederlandse ondernemers af naar Zuid-Korea en Japan. De reis is maandag 13 maart van start gegaan en eindigt op 17 maart. De handelsreis staat in het teken van het versnellen van de energietransitie. Nederlandse ondernemers kunnen hier met hun duurzame innovaties en technologieën een belangrijke rol in spelen.

In totaal nemen 72 vertegenwoordigers namens 47 bedrijven deel aan de handelsmissie. Deze variëren van start-ups tot grotere ondernemingen. De partijen zijn actief op het gebied van waterstof, batterijtechnologie, wind op zee en glastuinbouw.

'Banden met partners verder aanhalen'

Minister Schreinemacher: “Nederland heeft goede economische relaties met Zuid-Korea en Japan. Ik vind het belangrijk om de banden met deze gelijkgezinde partners verder aan te halen. De twee landen zijn technologisch geavanceerde economieën met veel mogelijkheden voor verdere samenwerking op het gebied van handel en innovatie. Met de handelsmissie helpen we Nederlandse bedrijven om contacten te leggen en kansen te verzilveren.”

Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW: “Van de aanleg van elektrische laadpalen en de bouw van windmolens op zee. Tot duurzame glastuinbouw en de inzet van groene waterstof. De transitie naar een duurzame economie in zowel Japan als Zuid-Korea biedt enorme kansen voor Nederlandse ondernemers. Want juist Nederlandse bedrijven worden wereldwijd geroemd om hun duurzame expertise. Ik vind het dan ook fantastisch om te zien dat we met zo’n mooie mix van innovatieve bedrijven naar Japen en Zuid-Korea gaan.”

Kansen voor Nederlandse ondernemers

Zowel in Zuid-Korea als Japan liggen kansen voor Nederlandse ondernemers. Zo is de Koreaanse economie nog sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen. Het land wil zijn economie versneld verduurzamen. Nederlandse ondernemers kunnen dit ondersteunen, bijvoorbeeld met de aanleg van nieuwe waterstofinfrastructuur of de ontwikkeling van een nieuwe generatie batterijen.

Zo'n 70 Nederlandse bedrijven zijn in Zuid-Korea gevestigd. Circa 125 Koreaanse bedrijven zijn in Nederland actief.

Ook in Japan liggen kansen. Net als Zuid-Korea bevindt Japan zich midden in de transitie naar een volledig duurzame economie. Het land investeert onder meer sterk in projecten rondom het opwekken van windenergie op zee. Ook hieraan kan Nederlandse expertise een belangrijke bijdrage leveren; Nederland is na Duitsland de grootste producent van wind op zee in Europa.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!