Wouter Hoeffnagel - 15 maart 2023

IMF waarschuwde in rapport voor instabiliteit door opkomst cryptoassets

IMF waarschuwde in rapport voor instabiliteit door opkomst cryptoassets image

In de afgelopen tijd zijn drie verschillende crypto-gerelateerde banken failliet gegaan: Signature Bank, Silicon Valley Bank en Silvergate Bank. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde onlangs nog in een rapport voor risico's verbonden aan de brede opkomst van cryptoassets.

Het gaat om het rapport 'Macrofinancial Implications of Crypto Assets', waarmee het G20-landen waarschuwt voor mogelijke implicaties door de brede opkomst van cryptovaluta. Het waarschuwt onder meer dat het brede gebruik van cryptovaluta tot verliezen kan leiden bij banken, problemen met het bewaken van wisselkoersen, de effectiviteit van monetair beleid onder druk kan zetten en de fiscale duurzaamheid kan aantasten.

Andere eisen stellen aan het bankwezen

Het rapport waarschuwt onder meer dat de opkomst van cryptovaluta andere eisen kan stellen aan het bankwezen. Zo kan het onder meer nodig zijn reserves van centrale banken anders in te richten en het wereldwijde financiële vangnet aan te passen. Dit kan tot instabiliteit leiden, waarschuwt het IMF.

Op basis van de paper kwamen G20-landen tot overeenstemming over het creëren van een nieuwe paper waarmee zij sturing willen geven aan het opstellen van internationale regelgeving rondom cryptovaluta. Deze paper moet worden opgesteld door het IMF in samenwerking met de Financial Stability Board (FSB).

De website Silicon wijst ook op uitspraken van IMF managing director Kristalina Georgieva bij een vergadering afgelopen maand. Georgieva stelt dat er een 'sterke push' moet zijn naar cryptoregulering. Het verbieden van digitale assets indien deze regulering geen uitkomst biedt moet niet worden uitgesloten, aldus de managing director van het IMF.

Axians BW 27-05-2024 tm 10-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
V1 | Axians BN 27-05-2024 tm 10-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!