Wouter Hoeffnagel - 15 maart 2023

Qualcomm in verzet tegen Europese boete

Qualcomm in verzet tegen Europese boete image

Qualcomm wil dat een Europese boete van 242 miljoen euro voor anti-competitief gedrag wordt teruggedraaid. Het is hiervoor naar het Europees Hof van Justitie gestapt. Deze week was in de zaak de eerste zitting.

Het gaat om een boete die Qualcomm in 2019 door de Europese Commissie opgelegd kreeg. De boete draait om de verkoop van 3G-basebandchipsets door Qualcomm onder de marktprijs. Het bedrijf zou met deze actie de Britse concurrent Icera uit de markt hebben willen drukken. Icera is een bedrijf dat in 2002 is opgericht en zich toelegde op de productie van chipsets voor mobiele apparaten. Het bedrijf is in 2011 overgenomen door het Amerikaanse Nvidia. Qualcomm was toen met een marktaandeel van 60% van de UMTS-basebandmarkt.

Onder kostprijs verkocht

Qualcomm zou Icera bewust hebben benadeeld. Het bedrijf zou producten onder de kostprijs hebben verkocht om te voorkomen dat Icera een groter marktaandeel in handen kreeg. Concurrenten konden prijzen die hierbij gehanteerd werden niet evenaren. Het bedrijf kreeg uiteindelijk een boete van 242 miljoen euro opgelegd.

Miguel Rato, een advocaat van Qualcomm, stelt in de rechtbank dat de Europese Commissie op een 'kruistocht' is tegen het bedrijf. Ook zet Rato vraagtekens bij de argumentatie van de Europese Commissie. De advocaat stelt onder meer dat de markt voor 3G basebandchips op dat moment minder dan 3 procent van de totale UMTS-markt uitmaakte. Het bedrijf wil daarom dat het Europees Hof van Justitie een streep zet door de boete.

Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024 Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024
Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!