Wouter Hoeffnagel - 15 maart 2023

Gerucht: TikTok overweegt af te splitsen van ByteDance

Gerucht: TikTok overweegt af te splitsen van ByteDance image

TikTok overweegt zichzelf af te splitsen van zijn Chinese moederbedrijf ByteDance. Het bedrijf wil zo zorgen vanuit de Amerikaanse overheid met het oog op Amerikaanse nationale veiligheid wegnemen.

Bloomberg meldt op basis van bronnen dat de stap van TikTok mogelijk een initial public offer (IPO) of verkoop beslaat. Het gaat om een noodplan, dat TikTok achter de hand zou houden voor het geval dat het geen overeenstemming weet te bereiken met de Amerikaanse overheid. Deze is kritisch op het gebruik van TikTok en vreest onder meer dat data van Amerikanen via TikTok in handen valt van de Chinese overheid. Eerder verbood de Amerikaanse regering al het gebruik van TikTok op apparaten van federale ambtenaren. Ook andere landen namen vergelijkbare maatregelen.

Cloudinfrastructuur van Oracle

TikTok probeert al langer de Amerikaanse zorgen weg te nemen. Onder meer door data van Amerikaanse gebruikers via cloudinfrastructuur van Oracle te leiden. Dit moet onder meer bijdragen aan de veiligheid van de gegevens van Amerikaanse gebruikers.

Indien TikTok inderdaad besluit zich af te splitsen van ByteDance, moet de Chinese overheid zijn toestemming geven voor dit plan.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 Vertiv BW 27-05-2024 tm 10-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!