Floris Hulshoff Pol - 17 maart 2023

NAVO en EU lanceren taskforce voor weerbaarheid kritieke infrastructuur

NAVO en EU lanceren taskforce voor weerbaarheid kritieke infrastructuur image

Hoge functionarissen van de NAVO en de Europese Unie zijn op donderdag (16 maart 2023) bijeengekomen om een nieuwe NAVO-EU-taskforce voor veerkracht van kritieke infrastructuur te lanceren. Samenwerking om kritieke infrastructuur te versterken is nog belangrijker geworden in het licht van de sabotage tegen de Nord Stream-pijpleidingen en de bewapening van energie door Rusland als onderdeel van zijn aanvalsoorlog tegen Oekraïne.

Het initiatief werd voor het eerst aangekondigd door NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg en de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in januari. De Task Force zal zich allereerst richten op vier sectoren: energie, transport, digitale infrastructuur en ruimtevaart.

Bij de aankondiging van het initiatief in januari zei de heer Stoltenberg: "We willen samen bekijken hoe we onze kritieke infrastructuur, technologie en toeleveringsketens veerkrachtiger kunnen maken voor potentiële bedreigingen, en om actie te ondernemen om potentiële kwetsbaarheden te verminderen. Dit zal een belangrijke stap zijn in de richting van onze samenlevingen sterker en veiliger maken."

De samenwerking tussen de NAVO en de EU heeft de afgelopen jaren een ongekend niveau bereikt, vooral sinds het begin van de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne. In januari ondertekenden de leiders van de NAVO en de EU een nieuwe gezamenlijke verklaring om het partnerschap tussen de organisaties naar een nieuw niveau te tillen, onder meer op het gebied van opkomende en ontwrichtende technologieën, de ruimtevaart en de veiligheidsimpact van klimaatverandering.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V5 Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6
Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BN V5

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!