Wouter Hoeffnagel - 19 maart 2023

Meer dan honderdnegentig bedrijven getroffen door faillissement SVB

Meer dan honderdnegentig bedrijven getroffen door faillissement SVB image

Meer dan 190 bedrijven wereldwijd zijn getroffen door het faillissement van Silicon Valley Bank (SVB). Het gaat onder meer om RingCentral, Sumo Logic, Juniper Networks, Lantronix, SentinelOne en CrowdStrike. De impact van de problemen lijkt beperkt te zijn.

SVB is onlangs in problemen nadat de rentetarieven stegen. SVB sloot leningen af toen de rentetarieven nog laag waren. De afgelopen tijd stegen de rentes echter snel. Het bedrijf kampte daardoor met problemen met het herfinancieren van deze leningen. Het gaf eerder nog nieuwe aandelen uit in in de hoop nieuw geld op te halen bij investeerders. De stap leidde echter juist tot onrust; klanten besloten hun geld bij de bank weg te halen.

De bankrun die hierdoor ontstond leidde ertoe dat klanten een bedrag van 42 miljard dollar probeerde weg te halen van rekeningen van SVB. De Amerikaanse overheid greep hierop in en stelde de Amerikaanse overheidsdienst Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) aan als bewindvoerder. De FDIC richt zich op het bewaken van de stabiliteit in de Amerikaanse economie. Het is vergelijkbaar met het Europese depositostelsel. De dienst garandeert tegoeden tot 250.000 dollar per klant.

Zo'n 190 bedrijven getroffen

Het faillissement treft een breed scala aan bedrijven wereldwijd. Persbureau Bloomberg meldt dat naar schatting zo'n 190 bedrijven op zoek moeten naar een nieuwe financierder. CRN maakte een analyse van diverse getroffen bedrijven. Het gaat daarbij onder meer om RingCentral, Sumo Logic, Juniper Networks, Lantronix, SentinelOne en CrowdStrike. Zo was SVB onderdeel van een lening die eerder dit jaar is verstrekt aan RingCentral. Een woordvoerder meldt aan CRN dat RingCentral een minimale hoeveelheid cash bij SVB heeft gestald. De woordvoerder verwacht geen problemen.

Versa Networks haalde in oktober 120 miljoen dollar op bij investeerders, waarbij ook SVB investeerde in het bedrijf.

Sumo Logic schat dat ongeveer 1,5 procent van zijn financiële bezittingen is ondergebracht bij SVB. Het bedrijf benadrukt dat het overgrote deel van zijn financiële middelen echter bij andere banken zijn gestald.

CrowdStrike sloot in januari 2021 een lening van 750 miljoen dollar bij SVB. CrowdStrike meldt in een verklaring op zijn website niet te verwachten dit geld nodig te hebben.

Denk ook aan Juniper Networks, dat bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een document heeft ingediend waaruit blijkt dat 1% van zijn financiële bezittingen bij SVB zijn ondergebracht. Het verwacht dat de impact op het bedrijf 'immaterieel' is.

Lantronix had ten tijden van het faillissement van SVB naar schatting 6,7 miljoen dollar ondergebracht bij de bank. Dit komt neer op zo'n 85% van de totale uitstaande deposito's van het bedrijf. Lantronix verwachtte begin deze week weer bij dit geld te kunnen. Het is onbekend of dit is gelukt. Als noodplan had Lantronix toezeggingen van onder meer managers en directieleden voor het lenen van tot 5 miljoen dollar voor het opvangen van de klap.

Een ander voorbeeld is SentinelOne, dat in een e-mail gericht aan klanten stelt dat een 'minimale hoeveelheid cash' bij SVB is ondergebracht. Het overgrote merendeel van de 1 miljard dollar aan financiële middelen waarover SentinelOne bezit zou echter bij andere banken staan.

CrowdStrike beschikt over een krediet van 750 miljoen dollar bij SVB. Het bedrijf meldt dit krediet echter niet te hebben aangesproken en ook niet te verwachten dit in de toekomst wel te zullen doen.

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!