Wouter Hoeffnagel - 19 maart 2023

Nederlandse partijen bouwen aan nationale Gaia-X testomgeving

De Nederlandse Gaia-X hub, TNO, BIT, Intermax, Info Support, SURF en AMS-IX bouwen samen een nationale Gaia-X testomgeving. In de omgeving kunnen clouddienstverleners onderzoeken hoe zij kunnen voldoen aan de Europese cloudstandaarden, specificaties en regels van Gaia-X.

Gaia-X moet gebruikers in de EU meer grip geven op hun data. Op dit moment beheren niet-Europese partijen grotendeels de Europese digitale infrastructuur en data. Zo host de VS inmiddels meer dan 90% van de westerse data. Voor het afbouwen van die afhankelijkheid wordt ingezet op Gaia-X, dat in 2020 is opgericht. Het doel is de ontwikkeling van een federatieve data- en cloudinfrastructuur. De testomgeving, die in mei 2023 operationeel moet zijn, draagt hieraan bij.

Structura-X

De testomgeving heet Structura-X en is een initiatief van 28 organisaties. Zij willen in overeenstemming met de Gaia-X richtlijnen hun clouddiensten inrichten. Het consortium bestaat voornamelijk uit Europese Cloud Service Providers en Internet Exchanges. Binnen Structura-X werken de partijen aan een gefedereerd ecosysteem van onafhankelijke Cloud Service Providers die gemeenschappelijke certificering en keurmerken dragen. Zo willen de partijen tot uitwisselbaarheid van clouddiensten komen. Dit moet voor afnemers van infrastructuur en platformdiensten meer keuzevrijheid en digitale soevereiniteit in het cloudlandschap opleveren.

Het project krijgt steun van de Nederlandse Gaia-X hub, dat is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Nederlandse partijen realiseren een nationale testomgeving. Deze wordt in eerste instantie opgezet op basis van het opensource Kubernetes. BIT, Intermax en SURF koppelen hun onafhankelijk beheerde Kubernetes-clusters in combinatie met het open-source project Liqo aan elkaar. Zij maken hierbij gebruik van private VLAN van de Amsterdam Internet exchange (AMS-IX). Info Support neemt de monitoring van deze cloudfederatietestomgeving voor rkeening. TNO realiseert de technische integratie en validatie van een aantal technische use cases binnen de federatieve omgeving. Andere cloudfederatietechnieken worden in latere fases toegevoegd.

Cloudportabiliteit en scale out

De betrokken partijen gaan in de eerste fase van het project in de testopstelling onderzoeken of data en berekeningen van cloudproviders naar cloudprovider kunnen verhuizen. Dit wordt ook wel cloudportabiliteit genoemd. Ook testen de partijen in hoeverre capaciteit van verschillende providers met elkaar gecombineerd kan worden, wat ook wel scale out heet. In een volgende fase wordt de Nederlandse testomgeving aan Italiaanse, Duitse en Belgische testomgevingen gekoppeld. Zo willen de partijen cloudfederatieprincipes over de landsgrenzen heen bewerkstelligen.

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Infopulse BW vierkant en liggend week 10 -2024
Schneider Electric BN start week 27 tm week 29

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!