Wouter Hoeffnagel - 20 maart 2023

IDC: Vraag naar pc-monitors ongekend hard gedaald

IDC: Vraag naar pc-monitors ongekend hard gedaald image

Het aantal verscheepte pc-monitors is in het vierde kwartaal van 2022 met 18,3% gedaald, blijkt uit cijfers van IDC. Op jaarbasis gaat het om een daling van 5,9% in 2022. Het gaat om de grootste daling sinds IDC de marktonderzoek de markt voor pc-monitors volgt.

Dit blijkt uit de International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly Tracker voor pc-monitoren. In totaal zijn iets meer dan 30,5 miljoen eenheden verscheept in 4Q22. Het gaat om het laagste volume in het vierde kwartaal sinds IDC de markt in 2008 begon te volgen. De krimp werd verwacht vanwege de uitdagende macro-economische omgeving, die zowel de vraag van de consument als de commerciële vraag trof. De daling ligt de dicht bij de verwachte daling van 16,2% in het aantal verscheepte units.

Ongekende groei tijdens de pandemie

Na een ongekende groei tijdens eerdere periodes van de pandemie, gedreven door thuiswerk en gamingbehoeften, is de vraag naar consumentenmonitoren gekrompen. De aankopen van commerciële monitoren zijn ook beïnvloed door de verslechtering van de economische klimaat in de tweede helft van 2022.

Als gevolg van de verslechterde economische omstandigheden verwacht IDC dat de zendingen in 2023 met nog eens 9,8% krimpen, aangezien de aanhoudende voorraden en de beperkte vraag op de markt drukken. 2024 moet een licht herstel laten zien, dat de zendingsvolumes boven pre-pandemische niveaus brengt naarmate de voorraad verbetert. Na 2024 verwacht IDC verdere stabilisatie op basis van de grotere installed base die is ontstaan door hybride werk en de groei in gaming-monitoren.

'Op korte termijn voor veel kopers bijzaak'

"Monitors blijven op korte termijn voor veel kopers een bijzaak", zegt Jay Chou, onderzoeksmanager voor IDC's Worldwide Client Device Trackers. "Het jaarlijkse volume was vóór COVID-19 gemiddeld ongeveer 125 miljoen, en schoot toen omhoog naar meer dan 135 miljoen voor elk van de afgelopen drie jaar. Het zal even duren voordat het stof is neergedaald. Consumenten en bedrijven herijken hun prioriteiten, maar we blijven ervan overtuigd dat een groot deel van de onlangs uitgebreide geïnstalleerde basis zal worden verleid om te upgraden in de komende jaren."

idc-pc-monitors-4q22.jpg

BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024 CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!