Wouter Hoeffnagel - 22 maart 2023

Slechts een op de twee data- en analytics-teams zijn effectief in het leveren van waarde

Slechts een op de twee data- en analytics-teams zijn effectief in het leveren van waarde image

Minder dan de helft (44%) van de leiders op het gebied van data en analyse (D&A) stelt dat hun team effectief is in het leveren van waarde aan hun organisatie, blijkt uit een onderzoek van Gartner. De marktonderzoeker adviseert Chief Data & Analytics Officers (CDAO's) zich te richten op aanwezigheid, doorzettingsvermogen en prestaties om te slagen in hun rol en meetbare bedrijfsresultaten te leveren.
 
De enquête is van september tot en met november 2022 online gehouden onder 566 D&A-leiders wereldwijd. "D&A houdt zich bezig met het stimuleren van waarde voor belanghebbenden", zegt Donna Medeiros, Senior Director Analyst bij Gartner. "De meest succesvolle CDAO's presteren beter dan hun collega's door een leidinggevende aanwezigheid te projecteren en een flexibele en strategische D&A-functie op te bouwen die datagestuurde bedrijfsprestaties en operationele uitmuntendheid vormgeeft."

Succesvolle CDAO's Project Executive Presence

Uit het onderzoek blijkt dat D&A-leiders die zichzelf beoordeelden als 'effectief' of 'zeer effectief' op basis van 17 verschillende leidinggevende leiderschapskenmerken, correleren met respondenten die rapporteren over hoge organisatie- en teamprestaties. Zo meldt 43% van de best presterende D&A-leiders effectiviteit in het besteden van tijd aan hun eigen professionele ontwikkeling, ten opzichte van 19% van de slecht presterende leiders.
 
"Succesvolle CDAO's moeten leiders van de elite zijn", zegt Alan Duncan, Distinguished VP Analyst, Gartner. "Best presterende CDAO's investeren in hun succes door vaardigheden te ontwikkelen om te gedijen in dubbelzinnige omstandigheden, overtuigende waardeverhalen te verwoorden en D&A-producten en -diensten te identificeren die de impact op het bedrijf kunnen vergroten."

Aan nieuwe eisen voldoen

Uit het onderzoek blijkt dat CDAO's belast zijn met een breed scala aan verantwoordelijkheden. Denk daarbij aan het definiëren en implementeren van een D&A-strategie (60%), toezicht houden op de D&A-strategie (59%), het creëren en implementeren van D&A-governance (55%) en het beheren van gegevensgestuurde cultuurverandering (54%).
 
Ook wordt er meer geïnvesteerd in veel D&A-functies, waaronder gegevensbeheer (65%), gegevensbeheer (63%) en geavanceerde analyses (60%). Het gemiddelde gerapporteerde D&A-budget bedraagt inmiddels 5,41 miljoen dollar. 44% van de D&A-teams is het afgelopen jaar in omvang toegenomen.
 
"De eisen die aan D&A worden gesteld, evenals toegenomen investeringen, weerspiegelen een groeiend vertrouwen in de capaciteiten van CDAO's en erkenning van het datakantoor als een onmisbare zakelijke functie", aldus Medeiros. "Dit leidt echter tot meer werk naarmate de druk voor D&A toeneemt om tastbare bedrijfsresultaten te behalen."

Gebrek aan beschikbaar talent is grote belemmering

Gezien de reikwijdte en complexiteit van de eisen die aan D&A-teams worden gesteld, is het gebrek aan beschikbaar talent al snel een grote belemmering geworden voor D&A-succes; 39% van de respondenten maakt hiervan melding. De zes belangrijkste obstakels voor D&A die in het onderzoek worden gerapporteerd, zijn allemaal mensgerelateerde uitdagingen.

 Figuur 1: Belangrijkste obstakels voor het succes van D&A-initiatieven (som van de top 3 posities)
gartner-CDAOs-03-2023.jpg
Bron: Gartner (maart 2023)

Voor het opbouwen van een effectief D&A-team adviseert Gartner CDAO's over een robuuste talentmanagementstrategie te beschikken die verder gaat dan het inhuren van kant-en-klaar talent. Deze strategie omvat onderwijs, training en coaching voor datagedreven cultuur en datageletterdheid, zowel binnen het D&A-kernteam als de bredere bedrijfs- en technologiegemeenschappen.

D&A-prestaties in lijn met de bedrijfsstrategie

Uit het onderzoek blijkt dat 78% van de respondenten de bedrijfs- of organisatiestrategie en -visie rangschikken als een van de drie belangrijkste inputs voor de D&A-strategie. Bovendien geeft 68% prioriteit aan D&A-initiatieven op basis van afstemming op strategische doelen.
 
"CDAO's die prioriteit geven aan strategie boven tactiek zijn het meest succesvol", zei Duncan. "Omdat de CDAO meerdere belanghebbenden in het hele bedrijf bedient, moeten ze zich afstemmen op de strategische prioriteiten van de organisatie en zich richten op het verkopen van de D&A-visie aan de CEO, CIO en CFO als belangrijkste beïnvloeders."
 
Meer informatie is voor klanten van Gartner beschikbaar in het rapport 'CDAO Agenda 2023: Presence, Persistence and Performance.' Ook kunnen data- en analyseleiders kunnen meer leren over hoe ze hun eigen effectiviteit kunnen evalueren met behulp van Gartner CDAO Effectiveness Diagnostic. Met behulp van deze tool kunnen CDAO's hun effectiviteit als leiders begrijpen en hun sterke punten en verbeterpunten ontdekken. Meer informatie is daarnaast beschikbaar in het gratis Gartner-webinar Data & Analytics Leaders, Deliver Measurable Business Value dat plaatsvindt op 30 maart 2023 om 16.00 uur Nederlandse tijd. U kunt zich hier aanmelden.

Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024 BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
Dutch IT Partner Day 11 juni2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!