Floris Hulshoff Pol - 26 maart 2023

Gebrekkige beveiliging thuisnetwerken grootste probleem bij hybride werken

Gebrekkige beveiliging thuisnetwerken grootste probleem bij hybride werken image

Fortinet, speler in security-oplossingen die netwerk- en beveiligingsmogelijkheden verenigen, heeft het Fortinet 2023 Work-from-Anywhere Global Study-rapport gepubliceerd. Het is het resultaat van een enquête die begin januari 2023 werd gehouden onder 570 wereldwijde organisaties met minimaal 100 werknemers.

Work from anywhere

Tot drie jaar geleden vormden thuiswerkers slechts een fractie van het personeel. De lockdowns van 2020 brachten daar verandering in. Thuiswerkers vormden opeens een meerderheid, en organisaties moesten zich snel aan deze nieuwe ontwikkeling aanpassen. Dit legde vooral druk op hun IT-afdelingen. CIO’s, CISO’s en IT-afdelingen zagen zich gedwongen om hun bestaande thuiswerkbeleid aan te passen en nieuwe beleidsregels op te stellen. De term work from home (WFH) werd omgedoopt in work from anywhere (WFA) om de nieuwe realiteit van hybride werken beter te weerspiegelen.

Met het onderzoek wil Fortinet duidelijkheid verschaffen over de beveiliging van bedrijfsnetwerken, data en werknemers en de beveiligingsproblemen waaraan bedrijven de hoogste prioriteit toekennen. Hieronder volgt een overzicht van de interessantste bevindingen die in het rapport aan bod komen.

Het thuiswerkbeleid

Uit de antwoorden op een van de hoofdvragen uit de enquête ‘Hoe ziet het thuiswerkbeleid van uw organisatie er momenteel uit?’ blijkt dat 60% van de 570 bedrijven die aan het onderzoek deelnamen nog altijd ondersteuning biedt voor thuiswerkers. 55% van deze organisaties omarmt een hybride werkstrategie voor hun personeel. Slechts 3% laat zijn personeel fulltime vanaf huis werken.

Thuiswerkers brengen flinke risico’s met zich mee

De meeste organisaties zien de gebrekkige beveiliging van externe en thuisnetwerken als het belangrijkste beveiligingsrisico rond WFA. Dit is vooral een probleem vanwege het onvermogen om de zakelijke beveiliging uit te breiden naar een niet-zakelijke omgeving. Andere risico’s zijn het gebruik van laptops van de zaak voor privédoeleinden, werknemers die geen beveiligingsprocedures volgen als ze niet op kantoor werken en het delen van het thuisnetwerk met onbekende gebruikers. Dat risico’s leiden tot reële problemen blijkt uit de cijfers: bijna twee derde van de respondenten kreeg te maken met een datalek als gevolg van kwetsbaarheden die door toedoen van thuiswerkers ontstonden.

Diverse security-oplossingen

Organisatie hebben behoefte aan de mogelijkheid om beleidsregels consequent toe te passen op alle locaties waar werknemers een verbinding met het bedrijfsnetwerk maken. De uitdaging bestaat erin om leveranciers te vinden die oplossingen kunnen implementeren en beveiligingsprocedures kunnen afdwingen binnen zowel het bedrijfsnetwerk als thuiswerkomgevingen. Dit is waarschijnlijk de reden waarom bijna de helft (42%) van alle respondenten uiteindelijk gebruikmaakt van security-oplossingen van verschillende leveranciers.

 

SLTN Vierkant Axians BW MAESTRO start 28-9 tm 28-10
Progress Communications BN start week 17 tm 19

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!