Martijn Kregting - 24 maart 2023

'Aanbod Microsoft onvoldoende om misbruik marktdominantie tegen te gaan'

'Aanbod Microsoft onvoldoende om misbruik marktdominantie tegen te gaan' image

Het aanbod van Microsoft om EU-antitrustklachten van rivalen aan te pakken is onvoldoende. De Amerikaanse softwaregigant moet meer concessies doen, zo stelt de Duitse softwareleverancier Nextcloud.

De uitspraak van Nextcloud komt op het moment dat Europese autoriteiten overwegen om een formeel onderzoek te openen naar concurentiebeperkende activiteiten van Microsoft. Ook de Franse cloud computing-serviceprovider OVHcloud vindt een meer concreet voorstel van Microsoft nodig, zo stelt Reuters op basis van een bron met directe kennis van de zaak.

Misbruik marktdominantie

Nextcloud diende in 2021 een klacht in bij de Europese Commissie. Het bedrijf stelde dat Microsoft zijn marktdominantie misbruikt door zijn OneDrive-cloudopslagservice te bundelen met zijn Windows 10- en 11-besturingssysteem. Volgens Nextcloud-CEO Frank Karlitschek heeft Microsoft een jaar geleden contact gezocht, maar kwam het niet met een serieuze oplossing.

Andere klachten over misbruik van marktdominantie door Microsoft kwamen van OVHcloud, de Italiaanse cloudserviceprovider Aruba en een Deense vereniging van cloudserviceproviders. Deze klachten betroffen de cloudpraktijken en licentieovereenkomsten van Microsoft.

Microsoft heeft het afgelopen decennium al meer dan 1,6 miljard euro aan EU-antitrustboetes gekregen. In theorie kan de Europese Commissie het concern tot 10 procent van zijn jaaromzet als boete opleggen als de instantie Microsoft opnieuw schuldig acht aan misbruik van zijn dominante marktpositie.

Wijziging in licentiepraktijken

Microsoft stelt in een reactie dat het in oktober 2022 wijzigingen in zijn licentiepraktijken heeft aangebracht, die betrekking hebben op feedback van Europese cloudproviders. "We zijn dankbaar voor de productieve gesprekken die ons daarheen hebben geleid en waarderen de feedback die we sindsdien hebben ontvangen", aldus een woordvoerder van Microsoft.

Een woordvoerder van handelsgroep CISPE, die vorig jaar een klacht indiende over de cloud computing-praktijken van het bedrijf bij de Commissie, zei dat Microsoft vorige week contact opnam met het aanbod om wijzigingen te bespreken. Tot de leden van Cispe behoort cloud computing-marktleider Amazon (AWS).

Comstor BW 11 tm 17 dec 2023 SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!