Floris Hulshoff Pol - 27 maart 2023

AWS belicht hoe de kracht van planten datacenters koolstofarm maakt

AWS belicht hoe de kracht van planten datacenters koolstofarm maakt image

In januari 2023 begon Amazon Web Services (AWS) over te stappen op met waterstof behandelde plantaardige olie (hydrotreated vegetable oil, oftewel HVO) om noodgeneratoren van stroom te voorzien op datacenterlocaties in Europa. De locaties in Ierland en Zweden maakten als een van de eersten de overstap. Op datacenterlocaties worden noodgeneratoren gebruikt om reservestroom te leveren in de zeer zeldzame gevallen waarin de hoofdstroombron wordt onderbroken.

HVO is een hernieuwbare, biologisch afbreekbare en niet-giftige brandstof die kan worden gemaakt van gebruikte bakolie, plantaardige olie en restolie. Het kan de uitstoot van broeikasgassen gedurende de levenscyclus van de brandstof met wel 90% verminderen, in vergelijking met fossiele diesel. Het is bewezen dat HVO en andere hernieuwbare diesels beter compatibel zijn met industriële machines dan biodiesel, omdat ze geen aanpassingen aan het brandstofsysteem vereisen en zelfs bij de koudste wintertemperaturen stabiel kunnen blijven. Dankzij deze veelzijdigheid kan AWS de tanks van zijn reservegeneratoren vullen met HVO zonder enige operationele wijzigingen en deze in verschillende regio's en koudere klimaten gebruiken.

Bouwen aan een constante aanvoer

In de toekomst wil AWS HVO gebruiken op al zijn datacenterlocaties in heel Europa. Maar daarvoor moet er een toegankelijke, stabiele en duurzame aanvoer van HVO zijn. Daarom helpt AWS bij de ontwikkeling van een wereldwijde toeleveringsketen, in samenwerking met lokale organisaties zoals Certa in Ierland en investeert het bedrijf in de aankoop van HVO dat uitsluitend afkomstig is van hernieuwbare bronnen, met grondstoffen die traceerbaar zijn naar hun oorsprong en niet afkomstig zijn van bronnen die gevolgen zouden hebben voor gebieden met een grote biodiversiteit.

Andrew Graham, algemeen directeur van Certa Ireland: “We zijn verheugd om met AWS samen te werken om hun transitie naar hernieuwbare energie te stimuleren door middel van de levering van onze HVO. Bij Certa is het onze missie om onze klanten in contact te brengen met de meest vooruitstrevende energieoplossingen die beschikbaar zijn en als directe vervanger van conventionele diesel zorgt onze HVO Bio Fuel, voor een onmiddellijke reductie van CO2-uitstoot tot 90%, zonder dat een aanpassing van de generator nodig is. We kijken ernaar uit om samen met AWS de energietransitie voort te zetten.”

Neil Morris, Director of Infrastructure Operations, Noord-Europa bij AWS voegt hieraan toe: “We zetten ons in voor de planeet en investeren in duurzaamheid omdat het overal een overwinning is: het is goed voor de planeet, voor het bedrijfsleven, voor onze klanten en voor onze gemeenschappen. De overstap naar HVO is slechts een van de vele manieren waarop we de duurzaamheid van onze datacenters verbeteren. In combinatie met het koolstofarm maken van onze activiteiten, werken we aan het bedrijfsbrede doel van Amazon om tegen 2040 CO2-neutraal te zijn - 10 jaar eerder dan de Overeenkomst van Parijs voorschrijft. Door deze toezegging te doen om HVO van duurzame oorsprong te gebruiken op onze datacenterlocaties, hopen we de weg vrij te maken voor andere bedrijven en bij te dragen aan de totstandkoming van een wereldwijde toeleveringsketen die, in samenwerking met andere organisaties, veranderingen in heel Europa versnelt.”

Ons streven om tegen 2040 CO2-neutraal te zijn

Het streven van Amazon om in 2040 — 10 jaar vóór het gezette doel van de Overeenkomst van Parijs  — CO2-neutraal te zijn, is uiteengezet in The Climate Pledge, dat in 2019 mede door Amazon is opgericht. De Pledge heeft inmiddels meer dan 400 ondertekenaars, waaronder Best Buy, IBM, Microsoft, PepsiCo, Siemens, Unilever, Verizon en Visa. Als onderdeel van deze belofte is Amazon op weg om haar activiteiten tegen 2025 van 100% hernieuwbare energie te voorzien, vijf jaar eerder dan de oorspronkelijke doelstelling voor 2030. Amazon is de grootste zakelijke koper van hernieuwbare energie, een functie die het sinds 2020 bekleedt volgens Bloomberg New Energy Finance. Het bedrijf heeft nu 401 projecten wereldwijd, waaronder 164 windparken en zonneparken, en 237 zonneprojecten op het dak van Amazon-faciliteiten.

Naast de overstap naar HVO investeert Amazon in alternatieve brandstofopties ter vervanging van diesel en andere fossiele brandstoffen om zijn activiteiten verder koolstofarm te maken. Amazon heeft bijvoorbeeld een overeenkomst getekend met Plug Power om vanaf 2025 groene waterstof te leveren voor transport- en bouwactiviteiten. Amazon gaat ook door met de transformatie van zijn transportnetwerk, waaronder het elektrificeren van de bezorgvloot. Het bedrijf heeft momenteel duizenden elektrische bestelwagens van Rivian in meer dan 100 steden en regio's in de VS, duizenden elektrische bestelwagens die pakketten bezorgen aan klanten in Europa en verschillende samenwerkingsverbanden met elektrische voertuigen in APAC. Daarnaast investeert het bedrijf 2 miljard dollar in de ontwikkeling van koolstofarme diensten en oplossingen via het Climate Pledge Fund.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei Datacollectief BW 13-05-2024 tm 03-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!