Wouter Hoeffnagel - 31 maart 2023

Duitse toezichthouder onderzoekt of Microsoft te dominante marktpositie heeft

De Duitse markttoezichthouder start een onderzoek naar Microsoft. Aanleiding hiervoor is de dominante marktpositie van het Amerikaanse bedrijf in de techsector. De Bundeskartellamt onderzoekt of de macht van Microsoft te groot is.

Duitse toezichthouder onderzoekt of Microsoft te dominante marktpositie heeft image

De toezichthouder stelt dat Microsoft al jaren een sterke positie heeft in de techmarkt, en wijst hierbij onder meer op het besturingssysteem Windows en productiviteitssuite Office. Een ecosysteem dat meerdere markten beslaat, wat bij Microsoft het geval is, kan volgens de Bundeskartellamt duiden op een te dominante marktpositie van een bedrijf. Zo is Microsoft niet alleen een grote speler op de markt voor besturingssystemen en productiviteitssuites, maar ook op het gebied van clouddiensten met Azure en OneDrive, gaming met Xbox en social media met LinkedIn. Daarnaast zet Microsoft sterk in op kunstmatige intelligentie met onder meer een investering van 10 miljard dollar in ChatGPT-ontwikkelaar OpenAI.

Vorig jaar oordeelde de Duitse toezichthouder al dat Alphabet en Facebook-moederbedrijf Meta een te grote marktmacht hebben. Amazon werd eveneens op de vingers getikt, maar ging tegen dit oordeel in beroep. Op korte termijn spreekt de Bundeskartellamt zich naar verwachting daarnaast uit over de marktpositie van Apple.

SLTN Vierkant SentinelOne bannercampagne BW 04-09-2023 tm 31-01-2024
Netgear banner liggend start week 14

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!