Wouter Hoeffnagel - 31 maart 2023

World Backup Day: vier tips voor een betere back-up van gegevens

Het is vandaag World Backup Day. Ter gelegenheid van deze dag deelt Paul Ducklin, hoofdonderzoeker bij Sophos, vier tips om uw geback-upte gegevens beter te bewaren.

World Backup Day: vier tips voor een betere back-up van gegevens image

Of het nu gaat om het garanderen van de continuïteit van activiteiten, om zichzelf te beschermen tegen ransomware-aanvallen, om kostbare documenten te bewaren of om persoonlijke informatie te beschermen, back-ups zijn een essentieel onderdeel voor ieders veiligheid. De vier tips die Ducklin deelt zijn:

Stel niet uit wat u vandaag kunt doen

Vraagt u zich soms af: "Moet ik vandaag een kopie maken van mijn scriptie/belastingdocumenten/broncode/belangrijke gegevens/klantendatabase? Of kan ik dat uitstellen tot morgen/dit weekend/het einde van het boekjaar/nooit?"

Stel het niet uit, want de enige back-up waar u ooit spijt van zult hebben, is degene die niet is gemaakt.

Less is more

Zijn alle gegevens die u bijhoudt echt nodig, of zijn het gegevens die u nooit meer zult bekijken?

Verminder de tijd en de ruimte die nodig zijn om een volledige back-up te maken en vereenvoudig tegelijk de privacy- en nalevingsverplichtingen door de gegevens die echt niet nodig zijn te verwijderen.’

Versleutel altijd en overal

Er is een spreekwoord: "Dans alsof niemand toekijkt. Versleutel alsof iedereen dat wel doet."

Bescherm back-ups tegen nieuwsgierige blikken door de back-upgegevens te versleutelen voordat ze uw computer verlaten. Zo zijn ze altijd veilig, zowel bij de overdracht als bij de opslag.

Hou het veilig

Zelfs een versleutelde back-up heeft geen zin als cybercriminelen deze tijdens een aanval verwijderen.

Online, 'live' back-ups zijn nuttig als u een ongewenste wijziging van gisteren of zelfs van een uur geleden wilt terugdraaien. Bewaar daarnaast ten minste één recente back-up offline en idealiter ook een offsite.

Aan deze aanbevelingen voegt Paul Ducklin nog een laatste advies toe: “Maak een lijst van de gegevens die u moet bewaren en stel een terugkerende herinnering in over wanneer een back-up gemaakt moet worden. Hiervoor hoeft u geen toevlucht te nemen tot een hightech systeem. Kies gewoon een vast moment en maak van die dag uw eigen back-updag.”

Doe mee met Dutch IT Cloud Survey 2023 BW vierkant tot 31 mei 2023 Trend Micro  BW Risk to Resilience World Tour week 20 tm 23-2023
AWS Summit Amsterdam liggend tm 31 mei 2023

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!