Witold Kepinski - 31 maart 2023

NCSC waarschuwt voor supplychain-aanval 3CX

Cybersecuritybedrijf CrowdStrike heeft op 30 maart aangegeven een digitale aanval op gebruikers van het softwarepakket 3CX te hebben waargenomen. 3CX is een veelgebruikte en uitgebreide VoIP-softwareoplossing voor bedrijven, die bijvoorbeeld wordt gebruikt door onder andere telefooncentrales. Het NCSC adviseert gebruikers van deze software direct actie te ondernemen, aldus het NCSC.

NCSC waarschuwt voor supplychain-aanval 3CX image

Het gaat om een supplychain-aanval waarbij mogelijk veel gebruikers van deze software zijn getroffen. In de 3CX Desktop-App update 7 zit een stukje software dat besmet is met malware. 3CX heeft aangegeven dat versie 7 sinds eind maart 2023 per update beschikbaar is. Het softwarebedrijf werkt aan een nieuwe versie waarmee dit probleem moet wordenverholpen. Deze zal zo snel mogelijk beschikbaar wordt gesteld voor gebruikers.

Handelingsperspectief

3CX adviseert het softwareprogramma volledig te verwijderen indien update 7 op het systeem aanwezig is. Wanneer 3CX noodzakelijk is voor een vitaal proces binnen uw organisatie raden zij aan de webapplicatie te gebruiken.

Het NCSC adviseert organisaties die gebruik maken van 3CX dringend dit advies op te volgen en na het verwijderen van de besmette update grondig onderzoek te doen binnen hun systemen. Onder dit bericht zijn diverse bronnen te vinden met tools, YARA- en Sigmaregels en indicatoren die voor dergelijk onderzoek gebruikt kunnen worden.

Het NCSC adviseert ook partijen die nog gebruikmaken van een oude versie (update <7) expliciet ook onderzoek te doen naar mogelijke compromittatie van hun systemen en waakzaam te zijn op signalen van mogelijk misbruik.

Neemt u ICT diensten af via een leverancier?

Wanneer u gebruik maakt van 3CX via een tussenpersoon neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw leverancier.

Bronnen met technische details
Huntress
Valhalla
GitHub
Sentinelone

ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!