Martijn Kregting - 06 april 2023

Bijna helft Nederlandse organisaties zet 5G al in

47 procent van alle organisaties in Nederland maakt al gebruik van 5G voor bedrijfsactiviteiten. Dat blijkt uit onderzoek van NTT DATA onder 500 IT-professionals. Uit de studie komt verder naar voren dat 16 procent van de organisaties meer geld uitgeeft aan 5G dan aan andere opkomende technologieën. Vooral blockchain wordt nog weinig ingezet: slechts 23 procent van de organisaties maakt hier al gebruik van.

Bijna helft Nederlandse organisaties zet 5G al in image

De populariteit van 5G is te danken aan de vele voordelen die de technologie biedt, zo komt naar voren. De ondervraagde IT-professionals noemen als top drie: het zorgen voor een hogere snelheid (65%), het verhogen van de productiviteit (30%) en een betere gebruikerservaring (18%). Nog eens 18 procent noemt 5G als meest populaire opkomende technologie voor minder downtime.

Afwachtende houding

Overigens is er nog altijd een groot aantal organisaties - 42 procent - die 5G nog niet inzetten. Van hen heeft 18 procent ook geen concrete plannen om met de technologie aan de slag te gaan. Deze groep is vooral nog in afwachting van verdere ontwikkelingen. De voornaamste redenen voor hun afwachtende houding zijn:

  • 5G kan de dienstverlening niet verder helpen (34%);
  • Een gebrek aan interesse (21%)
  • De perceptie dat de technologie nog niet voldoende ontwikkeld is (14%).

“Natuurlijk kunnen organisaties niet alle nieuwe technologieën die voorbij komen toepassen", stelt Jeetinder Purwaha, Telecom Consulting Lead Benelux bij NTT DATA. "Maar 5G is er zeker één om verder te bekijken. Naast een hoge snelheid biedt 5G andere functies, zoals low-latency en edge computing, nodig voor acties waarbij tijd een kritieke factor is."

Met een juiste implementatie zorgt 5G onder andere voor een hogere productiviteit, doordat er meer data in een kortere tijd verwerkt kan worden, vervolgt Purwaha. "Om te bepalen of 5G of een andere nieuwe technologie jouw bedrijf verder kan helpen, is het raadzaam om samen met collega’s te ontdekken waar zij behoefte aan hebben. Zo creëer je ook meteen draagvlak in de gehele organisatie voor een nieuwe technologie en kan iedereen er het maximale uithalen.”

Over het onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van NTT DATA door PanelWizard onder 503 Nederlanders (18+) in loondienst die hun huidige functie kunnen omschrijven als IT-er, IT-manager of IT-specialist. Zij zijn werkzaam in financiële instellingen, groot- en detailhandel, industrie, informatie en communicatie en vervoer. In dit onderzoek werden de opkomende technologieën 5G, Artificial Intelligence, Blockchain, Intelligent Automation, Internet of Things, Low code en VR, AR & XR onderzocht.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!