Wouter Hoeffnagel - 07 april 2023

Databricks ondersteunt maakbedrijven met Lakehouse for Manufacturing

Databricks lanceert het Databricks Lakehouse for Manufacturing, een open lakehouse platform dat is toegesneden op de behoeften van maakbedrijven. Met het Lakehouse for Manufacturing kunnen bedrijven hun data en AI-werk in één platform combineren, om branchespecifieke uitdagingen aan te pakken zoals predictive maintenance, digital twins, supply chain-optimalisatie, demand forecasting en realtime IIoT-analytics.

Databricks ondersteunt maakbedrijven met Lakehouse for Manufacturing image

Lakehouse for Manufacturing biedt kant-en-klare bouwblokken en partneroplossingen waarmee gebruikers het analyseproces kunnen kickstarten en kunnen leunen op de branche-expertise van het partnernetwerk van Databricks. Ook beschikt Lakehouse for Manufacturing over ingebouwde mogelijkheden voor data governance, waarmee bedrijven inzichten uit de hele supply chain kunnen ophalen om productie en logistiek wendbaarder te maken.

Voorraadplanning optimaliseren

Onder meer DuPont, Honeywell, Rolls-Royce en Shell maken al gebruik van Databricks Lakehouse for Manufacturing. “Met Databricks optimaliseren we onze voorraadplanning aan de hand van data en analytics. Op basis van de realtime inzichten die we van onze motoren en uit gebruikspatronen van ons servicenetwerk krijgen, kunnen we onderdelen accuraat op de juiste plek krijgen. Zo minimaliseren we beschikbaarheidsrisico’s voor motoren, verkorten we de doorlooptijden voor reserveonderdelen en worden onze voorraadrotaties efficiënter. Dit alles stelt ons in staat om TotalCare te leveren, hét Power-by-the-Hour (PHB) onderhoudsprogramma van de luchtvaartindustrie”, zegt Stuart Hughes, Chief Information & Digital Officer bij Rolls-Royce Civil Aerospace.

Databricks Lakehouse for Manufacturing geeft maakbedrijven toegang tot kant-en-klare bouwblokken. Deze ‘use case accelerators’ dienen als blauwdruk om sneller bedrijfskritieke uitdagingen aan te pakken. Populaire data-oplossingen voor Lakehouse for Manufacturing klanten zijn:

  • Digital Twins: Engineers kunnen fysieke systemen digitaal modelleren en in realtime monitoren op basis van sensordata. De verworven inzichten kunnen vervolgens worden gedeeld met de rest van de organisatie, voor procesoptimalisatie, risico-assessments, conditiebewaking en ontwerpoptimalisatie.
  • Predictive Maintenance: Met voorspellend onderhoud kunnen fabrikanten hun realtime Industrial Internet of Things (IIoT) gegevens van machines ophalen en vervolgens met complexe tijdreeksanalyses de uptime maximaliseren en onderhoudskosten minimaliseren.
  • Forecasting voor onderdelen: Om voorraadtekorten te voorkomen, doorlooptijden te verkorten en verkoop te maximaliseren, kunnen gebruikers vraagprognoses uitvoeren op onderdelen in plaats van alleen op basis van de volledige voorraad.
  • Overall Equipment Effectiveness: De incrementele verwerking van IoT- en sensordata in uiteenlopende formats, waarmee Databricks wereldwijde consistentie in KPI-reporting wil bieden.
  • Computer Vision: Computer vision-applicaties helpen maakbedrijven om kritische (productie)processen te automatiseren, wat resulteert in een hogere kwaliteit, minder verspilling en herbewerkingskosten, en een geoptimaliseerde flow.

Partneroplossingen

Databricks-partners zoals Avanade, Celebal Technologies, DataSentics, Deloitte en Tredence leveren op maat gemaakte oplossingen die het Databricks Lakehouse platform combineren met de branchespecifieke kennis en kunde van partners. Populaire Brickbuilder-oplossingen zijn onder andere:

  • Avanade Intelligent Manufacturing: Gebruikt alle soorten data die tot je beschikking staan, zorgt voor meer interoperabiliteit en verbetert de productie-lifecycle dankzij een totaalplaatje van verbonden productielocaties en -assets.
  • Celebal Technologies Migrate to Databricks: Tooling van Celebal Technologies helpt bedrijven legacy on-premises/cloud-omgevingen te migreren naar het Lakehouse Platform, en helpt de uitdagingen rond schaalbaarheid, performance en kostenefficiëntie van legacy-systemen aan te pakken.
  • DataSentics Quality Inspector: Maakbedrijven kunnen met DataSentics computer vision inzetten om kwaliteitscontrole te automatiseren en defecten, onbekende voorwerpen en andere afwijkingen in het productieproces te identificeren. De oplossing omvat classificatie en detectie tot productsegmentatie en tracking.
  • Deloitte Smart Factory: Deloitte heeft geautomatiseerde maandelijkse management reporting met dynamische inzichten en biedt daarmee een digitale organisatie met geavanceerde analytics.
  • Tredence Predictive Supply Risk Management: Tredence verenigt data uit verschillende bedrijfsonderdelen en zorgt voor end-to-end zichtbaarheid in order flows en de performance van (toe)leveranciers, dankzij een holistisch beeld van de gehele supply chain in combinatie met realtime data. Dit leidt tot betere afweging van risicofactoren en normatieve, AI-gedreven aanbevelingen voor de gehele supply chain.

“Wereldwijd blijft de maakindustrie transformeren, waarbij bedrijven geconfronteerd worden met uitdagingen rond Industry 4.0. Een data-, analytics- en AI-strategie is dan cruciaal om concurrerend, wendbaar en goed geïnformeerd te blijven. De Lakehouse for Manufacturing oplossing helpt datateams om productiever te werken en stimuleert samenwerking en innovatie. Met de realtime inzichten kunnen ze onderscheidende klantervaringen bieden, slimmere producten realiseren, flexibele digitale productie draaien en duurzame bedrijfsmodellen leveren”, zegt Bala Amavasai, Global Technical Director bij Databricks.

Axians 11-06-2024 tm 18-06-2024 BW V6 Zscaler BW 04-06 tm 18-06-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!