Martijn Kregting - 11 april 2023

IDC: verscheepte pc-volume krimpt 29 procent in Q1

Zwakke vraag, overtollige voorraad en een verslechterend macro-economisch klimaat waren allemaal factoren die bijdroegen aan de sterke volumedaling voor traditionele pc's in het eerste kwartaal van 2023. Volgens de IDC Worldwide Quarterly Personal Computing Device Tracker werden er wereldwijd 56,9 miljoen pc's verscheept, een krimp van 29 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2022.

IDC: verscheepte pc-volume krimpt 29 procent in Q1 image

Lenovo (22,4% marktaandeel in Q1, 2023), HP Inc (21,1%), Dell Technologies (16,7%), Apple (7,2%) en Asus (6,8%) vormen de top vijf pc-leveranciers. Van deze vijf heeft alleen HP aandeel gewonnen jaar-op-jaar, door minder sterk te dalen in volume dan de rest (-24,1%, versus Apple als grootste daler met 40,5%).

Terugkeer naar pre-coronavraag

De cijfers van IDC bevestigen een (in ieder geval tijdelijke) terugkeer naar de vraag zoals die was voorafgaand aan de coronapandemie. Het verscheepte volume was in 1Q23 overigens nog aanzienlijk lager dan de 59,2 miljoen pc's in 1Q19 en 60,6 miljoen in 1Q18.

"Hoewel de kanaalinventaris de afgelopen maanden is uitgeput, ligt het nog steeds ver boven het gezonde bereik van vier tot zes weken", zegt Jitesh Ubrani, onderzoeksmanager voor IDC's Mobility and Consumer Device Trackers. "Zelfs met zware kortingen kunnen zenders en pc-producenten verwachten dat de verhoogde voorraad tot halverwege het jaar en mogelijk tot in het derde kwartaal zal aanhouden."

De pauze in groei en vraag geeft de toeleveringsketen ook wat ruimte om veranderingen door te voeren, aangezien veel fabrieken productiemogelijkheden buiten China beginnen te verkennen. Ondertussen herzien pc-producenten ook hun plannen voor de rest van het jaar en beginnen ze bestellingen voor Chromebooks binnen te halen vanwege een verwachte stijging van de licentiekosten later dit jaar.

Eind 2023 weer groei

Ondanks dat zullen pc-verschepingen op korte termijn waarschijnlijk een neerwaartse trend blijven tonen. Aan het einde van 2023 wordt een terugkeer naar groei voorzien, met een verwachte verbetering van de wereldeconomie. Ook zulen steeds meer organisaties overwegen hun installed base te vervangen met een upgrade naar Windows 11.

"Tegen 2024 zal een verouderende installed base aan vervanging toe zijn", zegt Linn Huang, research vice president, Devices and Displays bij IDC. "Als de economie tegen die tijd een opwaartse trend vertoont, verwachten we een aanzienlijk opwaarts potentieel voor de markt. Consumenten willen weer een upgrade, scholen proberen versleten Chromebooks te vervangen en bedrijven stappen op Windows 11. Maar als de recessie in belangrijke markten volgend jaar voortduurt, kan herstel langer op zich laten wachten."

Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Golf Cup BN tm 16-09-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!