Witold Kepinski - 11 april 2023

Canalys meldt een sterkte daling van PC verkopen

Het eerste kwartaal van 2023 zorgde volgens onderzoeksbureau Canalys voor verdere onrust op de wereldwijde pc-markt , waarbij de totale verzendingen van desktops en notebooks met 33% daalden tot 54 miljoen eenheden, wat het vierde achtereenvolgende kwartaal van dubbelcijferige jaarlijkse dalingen vertegenwoordigt.

Canalys meldt een sterkte daling van PC verkopen image

Het zwakke vakantieseizoen en de feestdagen tegen het einde van 2022 breidde zich uit tot het nieuwe jaar, aangezien de vraag naar pc's zwak bleef en het kanaal voorrang gaf aan voorraadopruiming van PC's als belangrijkste prioriteit. Van de productcategorieën leden de verzendingen van notebooks een grote daling, met een daling van 34% op jaarbasis tot 41,8 miljoen stuks. Desktopzendingen presteerden iets beter, met een daling van 28% tot 12,1 miljoen stuks. Canalys verwacht dat het eerste kwartaal van 2023 de grootste daling van de leveringen voor de wereldwijde pc-markt dit jaar zal vertegenwoordigen, met een herstel dat in de tweede helft van dit jaar begint en in 2024 aan kracht wint.

Wereldwijde pc-markt Q1-2023

" De meeste problemen die de industrie in de tweede helft van vorig jaar teisterden, hebben zich tot begin 2023 voortgezet" , zegt Ishan Dutt, Senior Analyst bij Canalys. “Kanaalpartners hebben aangegeven dat hun voorraadniveaus zijn afgenomen, maar in absolute termen hoog blijven. 39% van de partners die in januari 2023 door Canalys werden ondervraagd, gaf aan meer dan vijf weken pc-inventaris te hebben, en 18% rapporteerde negen weken of langer. Ondertussen blijft de vraag in alle klantsegmenten getemperd, met meer druk als gevolg van verdere renteverhogingen in de VS, Europa en andere markten, waar het terugdringen van de inflatie een topprioriteit is. Consumenten en bedrijven zullen op korte termijn voorzichtig blijven met uitgaven voor nieuwe pc's, waarbij een aanzienlijk marktherstel pas in het vierde kwartaal van 2023 wordt verwacht. De pc-markt heeft sterke fundamenten om groei op lange termijn te stimuleren, met verzendvolumes hoger dan in het pre-pandemische tijdperk. Een veel grotere installed base na COVID-19, de overgang naar Windows 11,”

Wereldwijde pc-markt-supply-chain-Q1-2023

Lenovo, met een marktaandeel van 24%, stond bovenaan de markt voor verzendingen van desktops en notebooks, maar leed een grote jaarlijkse daling van 30%, een daling van 12,7 miljoen eenheden. 

HP claimde de tweede plaats en onderging een minder dramatische daling van 24% tot 12,0 miljoen verzonden eenheden. 

Op de derde plaats plaatste Dell zendingen van 9,5 miljoen eenheden, een daling van 31% en voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2018 onder de grens van 10,0 miljoen eenheden. % tot 4 miljoen eenheden. 

Asus behaalde de vijfde positie met 3,9 miljoen verzonden eenheden.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!