Martijn Kregting - 12 april 2023

Amerikaanse regering bekijkt regulering AI

De regering-Biden wil een openbare consultatie houden over mogelijke verantwoordingsmaatregelen voor kunstmatige intelligentie (AI)-systemen. Reden voor de consultatie is het toenemend aantal vragen over de impact van technologieën zoals regeneratieve AI (denk aan toepassingen als ChatGPT van OpenAI) op de nationale veiligheid en het onderwijs.

Amerikaanse regering bekijkt regulering AI image

ChatGPT is een AI-programma dat in de aandacht staat vanwege zijn vermogen om snel antwoorden te schrijven op een breed scala aan vragen. Het heeft daarmee volgens Reuters ook de aandacht van Amerikaanse wetgevers getrokken, nu het in zeer korte tijd is uitgegroeid tot de snelst groeiende consumententoepassing in de geschiedenis met meer dan 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers.

Onderzoek naar AI-raamwerk

De National Telecommunications and Information Administration, een bureau van het ministerie van Handel dat het Witte Huis adviseert over telecommunicatie- en informatiebeleid, liet onlangs al weten een openbaar onderzoek te beginnen naar hoe bedrijven en toezichthouders ervoor kunnen zorgen dat kunstmatige-intelligentiesystemen betrouwbaar, legaal en ethisch zijn.

"Het doel van dit proces is om aanbevelingen te doen, op basis van wat we horen van experts op dit gebied, over wat de overheid kan doen om ervoor te zorgen dat we verantwoorde AI-innovatie promoten", aldus Alan Davidson, het hoofd van NTIA, in een interview met Bloomberg.

De Amerikaanse president Joe Biden gaf vorige week aan dat het nog maar de vraag is of AI gevaarlijk is. "Techbedrijven hebben naar mijn mening de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun producten veilig zijn voordat ze openbaar worden gemaakt", aldus Biden.

ChatGPT doet sommige gebruikers versteld doet staan met snelle antwoorden op vragen en roept bij anderen kritische vragen op wegens onnauwkeurigheden in die antwoorden. Het is ontwikkeld door het in Californië gevestigde OpenAI en wordt ondersteund door Microsoft Corp.

Geen nieuwe release ChatGPT

Een groep voor technische ethiek, het Center for Artificial Intelligence and Digital Policy, heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission inmiddels gevraagd om te voorkomen dat OpenAI nieuwe commerciële releases van GPT-4 uitgeeft, omdat het "bevooroordeeld, bedrieglijk en een risico voor de privacy en de openbare veiligheid" is.

CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei BW Dutch IT Partner Day tm 11-06-2024
CompTIA Community Benelux BN 7-31 mei

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!