Martijn Kregting - 12 april 2023

Rechter heropent rechtszaak tegen HP Inc

Een Amerikaans hof van beroep heeft eerder deze week een rechtszaak heropend waarin de klagende partij beweerd dat HP Inc aandeelhouders heeft opgelicht door in het geheim onrendabele tactieken te gebruiken om de verkoop van haar printersupplies in 2015 en 2016 te stimuleren.

Rechter heropent rechtszaak tegen HP Inc image

Het 9th U.S. Circuit Court of Appeals heeft de uitspraak van een lagere rechter teruggedraaid die de rechtszaak afgewezen omdat deze te laat was ingediend. Beleggers zeggen dat ze de vermeende fraude pas ontdekten toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) HP in september 2020 een boete van 6 miljoen dollar oplegde wegens onthullingen over verkooppraktijken.

Darren Robbins, een advocaat van het pensioenfonds die klagende partijen leidt, zei dat het advies beleggers zal helpen. Een woordvoerder van HP reageerde niet direct op een verzoek om commentaar van Reuters.

Schending eigen bedrijfsbeleid

De SEC stelde al in 2020 dat sommige regionale HP-managers prikkels gebruikten om de verkoop te versnellen die ze in latere kwartalen verwachtten. De toezichthouder gaf verder aan dat verkoopmanagers sterk afgeprijsde benodigdheden verkochten aan distributeurs waarvan bekend was dat ze HP-producten buiten hun eigen territoria doorverkochten. Hierdoor werd de verkoop van lokale distributeurs 'gekannibaliseerd' en het eigen bedrijfsbeleid geschonden.

De SEC meent dat HP niet tijdig aan investeerders heeft bekendgemaakt hoe deze praktijken, die plaatsvonden in 2015 en 2016, de marges verlaagden en de voorraden verhoogden bij technologiebedrijf. HP Inc. heeft de bevindingen van de SEC niet toegegeven of ontkend.

Zaak verworpen

Beleggers dienden enkele weken na de SEC-boete een aanklacht in. Zij beweerden dat HP en zijn topmanagers investeerders hadden opgelicht door de impact van de praktijken tot 2016 te verbergen. Een Amerikaanse districtsrechter in Oakland, Californië, verwierp de zaak in maart 2022 en zei dat investeerders binnen twee jaar na het afleggen van de verklaringen hadden moeten aanklagen.

Circuitrechter Jay Bybee meent echter dat White de bewering van de aandeelhouders over het hoofd had gezien dat de SEC-schikking "HP's eerdere verklaringen in een nieuwe context plaatste en onthulde dat ogenschijnlijk onschadelijke verklaringen in feite opzettelijke verkeerde voorstellingen waren."

Nutanix BW start 6 mei - 20 mei CompTIA Community Benelux BW 7-31 mei
Datacollectief BN 13-05-2024 tm 03-06-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!