Martijn Kregting - 14 april 2023

FBI waarschuwt tegen gebruik openbare oplaadstations voor mobiele telefoons

De FBI waarschuwt Amerikaanse burgers voor de cyberrisico's die gepaard gaan met het gebruik van openbare laadstations, vaak te vinden in luchthavens, hotels en winkelcentra.In een tweet stelt het kantoor van de FBI in Denver dat hackers deze openbare laadstations kunnen hacken om zo malware en bewakingssoftware op mobiele devices te introduceren.

FBI waarschuwt tegen gebruik openbare oplaadstations voor mobiele telefoons image

Het is niet de eerste keer dat er in de VS gewaarschuwd wordt voor het gebruik van openbare laadopties. In november 2019 waarschuwde de officier van justitie van Los Angeles bijvoorbeeld dat 'juice jacking'-criminelen malware laadden in openbare USB-oplaadstations. Nu herhaalt de FBI deze waarschuwing, schrijft website Sillicon.co.uk.

'Vermijd het gebruik van gratis oplaadstations in luchthavens, hotels of winkelcentra', staat in de tweet van de FBI. 'Kwaadwillenden hebben manieren bedacht om openbare USB-poorten te gebruiken om malware en bewakingssoftware op apparaten te introduceren. Neem je eigen oplader en USB-kabel mee en gebruik in plaats daarvan een stopcontact.'

'Algemeen advies over juice jacking'

Bij navraag stelt de FBI in Denver dat het bericht een algemeen advies is en niet voorkomt uit een specifiek geval van juice jacking. De federale politiedienst heeft al soortgelijke richtlijnen op haar website gepubliceerd, als onderdeel van haar advies over het voorkomen van oplichting en het waarborgen van cyberveiligheid.

Bij juice jacking laden criminelen malware op laadstations of via geïnfecteerde kabels die ze op de laadstations achterlaten, zodat ze de telefoons en andere elektronische apparaten van nietsvermoedende gebruikers kunnen infecteren. De FBI geeft reizigers daarom het advies om liever een stopcontact te gebruiken dan een USB-laadstation, of hun eigen powerbank aan te schaffen voor wanneer hun apparaten moeten worden opgeladen. Overigens is juice jacking een minder gebruikte hack-methode dan het opzetten van een openbare WiFi-hotspot.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!