Wouter Hoeffnagel - 17 april 2023

Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol willen meer ruimte binnen 5G-frequenties

Zowel het Havenbedrijf Rotterdam als Schiphol stappen naar de rechter vanwege de voorgenomen verdeling van de 5G-frequenties in Nederland. De partijen willen meer ruimte in het spectrum beschikbaar krijgen, wat volgens hen noodzakelijk is om verder te kunnen digitaliseren en innoveren. De rechtszaken leiden mogelijk tot verdere vertraging bij de frequentieveiling.

Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol willen meer ruimte binnen 5G-frequenties image

Het Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol stappen beide los van elkaar naar de rechter. De zaak draait om de verdeling van de 3,5GHz-frequentieband. Een veiling hiervoor staat voor later dit jaar op de planning. Een groot deel van de frequentieband is in het Nationaal Frequentieplan gereserveerd voor telecombedrijven, die hiermee 5G-verbindingen kunnen aanbieden.

Wie als eerst komt, wie als eerst maalt

Een deel van de frequentieruimte is gereserveerd voor andere partijen. Hierbij geldt het principe 'wie als eerst komt, wie als eerst maalt'. De beschikbare ruimte is echter beperkt. Zowel het Havenbedrijf Rotterdam als Schiphol vrezen hierdoor niet de juiste ruimte in handen te zullen krijgen. Zij willen daarom meer coördinatie bij de verdeling van de frequenties.

Het Havenbedrijf Rotterdam vreest onder meer dat de frequenties die voor andere partijen dan telecombedrijven zijn gereserveerd van mindere kwaliteit zijn, wat tot meer storingen kan leiden. Het bedrijf wil 5G onder meer gebruiken voor de ondersteuning van autonome schepen en dataverwerking van sensoren in de haven.

Invloed op verdeling op en rond Schiphol

Schiphol wil daarnaast ook invloed op de verdeling van de frequenties onder bedrijven op en rond de luchthaven. De luchthaven stelt dat het huidige Nationaal Frequentieplan het onmogelijk maakt te blijven voldoen aan de 'hoge eisen van digitalisering, automatisering en verduurzaming'. Zo wil het meer 5G-ruimte voor onder meer de automatisering van processen in zijn bagagekelder.

Een woordvoerder van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat erkent dat de rechtszaken mogelijk tot uitstel leiden. "Het is nog niet duidelijk of de veiling kan doorgaan. Het is vervelend als er opnieuw vertraging zou ontstaan, maar tegen een besluit van de overheid mag je beroep aantekenen. Die zaak zullen we moeten afwachten", aldus de woordvoerder. Ook wijst de woordvoerder erop dat er veel verschillende belangen spelen bij de verdeling van 5G-frequenties. Het ministerie zou daarom een zo goed mogelijke afweging hebben geprobeerd te maken.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!