Witold Kepinski - 19 april 2023

Proofpoint: Oplichting via mobiele gesprekken neemt sterk toe

Er is nieuw onderzoek gepubliceerd door Proofpoint waaruit blijkt dat fraude via tekstberichten de snelst groeiende en meest voorkomende mobiele bedreiging van het afgelopen jaar is, met een stijging van 1200%. Deze stijging overtreft andere vormen van fraude, zoals fraude met pakketbezorging.

Proofpoint: Oplichting via mobiele gesprekken neemt sterk toe image

Bij mobiele aanvallen investeren de aanvallers veel tijd en moeite (soms weken) om het vertrouwen van het slachtoffer te winnen via tekstberichten en sociale media, voordat ze proberen informatie, inloggegevens of geld te stelen.

Veel van deze aanvallen, zoals “varkensslachting” en “romantische fraude”, vereisen een emotionele betrokkenheid van het slachtoffer. Dit kan leiden tot gevoelens van schaamte en vernedering boven op het reële gevaar om geld te verliezen. 

Veel van deze aanvallen maken gebruik van slachtoffers van mensenhandel en moderne slavernij om hun oplichting uit te voeren. Het onderzoek van Proofpoint heeft mogelijk bewijs gevonden van Chinese burgers in Cambodja die deze oplichting uitvoeren.

In de volgende fase van deze aanvallen kunnen cybercriminelen binnenkort AI-tools gebruiken om realistische foto’s te creëren van een vervalst persoon en zeer complexe aanvallen via tekstberichten te automatiseren. Hierdoor wordt het nog moeilijker om de oplichting te detecteren en te voorkomen.

Het volledige onderzoek is hier terug te lezen.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!