Wouter Hoeffnagel - 19 april 2023

Smartphonemarkt krimpt voor vijfde kwartaal op rij

De wereldwijde smartphonemarkt is voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal gekrompen. De smartphoneverkopen zijn met 12% op jaarbasis teruggelopen in eerste kwartaal van 2023, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys.

Smartphonemarkt krimpt voor vijfde kwartaal op rij image

Ondanks beperkte verbeteringen in belangrijke ongunstige macrofactoren moet de markt zich nog altijd herstellen. Samsung is de enige grote speler die kwartaal-op-kwartaal herstel laat zien. Met een marktaandeel van 22% is het bedrijf marktleider. Apple beschikt over een marktaandeel van 21% en volgt Samsung op de voet. De kloof tussen de twee bedrijven is kleiner geworden, onder meer door een sterke vraag naar zijn iPhone 14 Pro-serie in Q1 2023.

Xiaomi blijft de op twee na grootste speler met een marktaandeel van 11%. Het bedrijf profiteerde onder meer van productlanceringen tegen het einde van het kwartaal. OPPO en vivo versterken hun posities in de regio Azië-Pacific en hun thuismarkten, goed voor respectievelijk 10% en 8% van het marktaandeel.

Niet onverwacht

"De daling van de smartphonemarkt in het eerste kwartaal van 2023 was binnen de verwachtingen van de hele branche", zegt Canalys-analist Sanyam Chaurasia. "De lokale macro-economische omstandigheden bleven de investeringen en activiteiten van leveranciers in verschillende markten hinderen. Ondanks prijsverlagingen en zware promoties van leveranciers bleef de consumentenvraag zwak, vooral in het low-end segment als gevolg van de hoge inflatie die het consumentenvertrouwen en de uitgaven aantastte. Bovendien, de aanhoudend zwakke vraag van eindgebruikers heeft geleid tot een grote golf van voorraadafbouw in de hele toeleveringsketen, waarbij kanalen de voorraadniveaus hebben verlaagd om de operaties veilig te stellen. Om het verkoopvolume laag te houden, bleven verkopers voorzichtige productietechnieken gebruiken, die een negatieve langetermijnimpact op de operationele prestaties van de toeleveringsketen van componenten."

"We merken echter enkele tekenen van matiging op in de aanhoudende daling", aldus Canalys-analist Toby Zhu. "Zo zijn er verbeteringen in de vraag naar bepaalde smartphoneproducten en prijsklassen. Bovendien worden sommige smartphoneleveranciers actiever in productieplanning en het bestellen van componenten. Canalys voorspelt dat de voorraad van de smartphone-industrie, ongeacht het kanaal of de leverancier, een relatief gezond niveau tegen het einde van het tweede kwartaal van 2023. Het is nog te vroeg om het herstel van de algehele consumentenvraag te voorspellen. Het verkoopvolume van de wereldwijde smartphonemarkt zal naar verwachting echter verbeteren door de afbouw van voorraden in de komende kwartalen. Bovendien hebben leveranciers zich meer gericht op innovaties en het verhogen van de productie- en kanaalefficiëntie na een ronde van fluctuaties, waarbij ze verschuiven van groeien voor volumes en aandelen naar groeien voor kwaliteit. 5G-popularisering en opvouwbare telefoons worden ook de nieuwe drijvende krachten in de industrie."

Arctic Wolf BW vierkant SentinelOne BW 04-09-2023 tm 16-10-2023
Dutch IT Awards Nomineer Nu liggend nieuwsbrief

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!