Wouter Hoeffnagel - 20 april 2023

Gartner verwacht meer dan 20% groei in wereldwijde public cloud-uitgaven

De wereldwijde uitgaven van eindgebruikers aan public clouddiensten stijgt naar verwachting met in 2023 tot een totaal van $ 597,3 miljard. Dit komt neer op een stijging van 21,7% ten opzichte van $ 491 miljard in 2022. Onder meer de focus van organisaties disruptie op opkomende technologieën zoals generatieve kunstmatige intelligentie (AI), Web3 en de metaverse draagt bij aan de groei.

Gartner verwacht meer dan 20% groei in wereldwijde public cloud-uitgaven image

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Gartner. "Hyperscale cloudproviders bepalen de cloudagenda", zegt Sid Nag, Vice President Analyst bij Gartner. "Organisaties beschouwen de cloud tegenwoordig als een zeer strategisch platform voor digitale transformatie, waarvoor cloudproviders meer geavanceerde mogelijkheden moeten bieden naarmate de concurrentie voor digitale diensten toeneemt."

'Cloud biedt de perfecte oplossing en platform'

"Generatieve AI wordt bijvoorbeeld ondersteund door grote taalmodellen (LLM's), die krachtige en zeer schaalbare rekenmogelijkheden vereisen om gegevens in realtime te verwerken", voegde Nag eraan toe. “Cloud biedt de perfecte oplossing en platform. Het is geen toeval dat de belangrijkste spelers in de generatieve AI-race cloud-hyperscalers zijn.”

Alle segmenten van de cloudmarkt groeien naar verwachting in 2023. Infrastructure-as-a-service (IaaS) maakt naar verwachting in 2023 de grootste groei door wat betreft uitgaven van eindgebruikers met 30,9%. Platform-as-a-service (PaaS) volgt met 24,1%.

Digitaal transformatiemodel op basis van de cloud

Gartner voorspelt dat tegen 2026 75% van de organisaties een digitaal transformatiemodel gebruikt dat gebaseerd is op de cloud als het fundamentele onderliggende platform. "De volgende fase van IaaS-groei zal worden aangedreven door klantervaring, digitale en zakelijke resultaten en de virtuele eerste wereld", aldus Nag. "Opkomende technologieën die bedrijven helpen nauwer en in realtime met hun klanten te communiceren, zoals chatbots en digitale tweelingen, zijn afhankelijk van cloudinfrastructuur en platformdiensten om te voldoen aan de groeiende vraag naar reken- en opslagcapaciteit."

Hoewel cloudinfrastructuur en platformdiensten de grootste groei in uitgaven genereren, blijft SaaS het grootste segment van de cloudmarkt wat betreft de uitgaven van eindgebruikers. SaaS-uitgaven groeien naar verwachting met 17,9% tot in totaal $197 miljard in 2023.

"Het technologische substraat van cloud computing wordt stevig gedomineerd door de hyperscalers, maar het leiderschap van de zakelijke applicatielaag is meer gefragmenteerd", zegt Nag. “Providers worden geconfronteerd met de vraag om SaaS-aanbiedingen opnieuw te ontwerpen voor verhoogde productiviteit, gebruikmakend van cloud-native mogelijkheden, ingebedde AI en composability – vooral omdat budgetten steeds meer worden aangestuurd door en in handen zijn van bedrijfstechnologen. Deze verandering gaat een golf van innovatie en vervanging op gang brengen in de cloudplatform- en applicatiemarkten.”

Leanix BW 19 febr tm 17 maart 2024 Schneider Electric BN BW start week 27 tm week 29
Arctic Wolf BN Gated Content

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!